Вестник АТАКА

22 Август 2017, 21:09:22
Добре дошъл/дошла, %1$s. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Радио Атака

Автор Тема: Изтезаван заради вярата си  (Прочетена 28264 пъти)

Търпелив

 • Шампион
 • *****
 • Популярност: 319
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 13186
 • в политиката и един мандат им е много

Вяра и общество - 29 март 2009
Разговор на Горан Благоев с пастир Христо Куличев

Горан Благоев: Вчера бе чествана 60-тата годишнина от началото на процеса срещу протестантските пастори в България. Мой гост днес е пастор Христо Куличев, един от свидетелите на това трагично за протестантската църква събитие. Добре дошли! Какво се случи преди 60 години? Да ви призная, аз, когато се подготвях за този разговор, установих, че има много малко информация за този пасторски процес.

пастир Христо Куличев: Ами, това беше един съзнателно подготвен удар срещу Протестантската църква в България и бях изненадан, когато се занимавах със събиране на материали, понеже искам да дам, така, да остане нещо за поколенията в една книжка. Попадна ми едно секретно решение на Политбюро на ЦК на БКП специално за този процес, преди още той да се организира. Кога да се организира, колко души да бъдат обвиняемите, кога да започне този процес, кога да завърши - за всеки детайл, всяка стъпка от този процес при неговото провеждане кой да отговаря. И за мен са познати имена, за младото поколение не са, но Антон Югов, Руси Христозов, Владимир Поптомов и редица други...

Горан Благоев: Все функционери на бившия партиен ешалон по онова време.

пастир Христо Куличев: Да, които бяха задължени да отговарят за провеждането на този процес. Даже кога да започне.

Горан Благоев: Казвате, голям удар, подготвен удар срещу Протестантската църква. Формалното обвинение какво беше?

пастир Христо Куличев: Формалното обвинение беше - шпионаж. Това е много лесно да се скалъпи, тъй като американските мисионери са основатели на нашите евангелски църкви. И много лесно е да се проследи връзката с тези мисионери, още повече през 1946 г., когато се сключваше Парижкият мирен договор пастор Зяпков беше изпратен по молба на Георги Димитров като протестант да установява връзки с делегатите на Англия, на Америка, които са протестанти.

Горан Благоев: И които са от страната на победителите. Виждаме кадри от този процес. Кои са главните, основните потърпевши от него.

пастир Христо Куличев: Това беше цялото ръководство на Обединените евангелски църкви и също така председателите на отделните деноминации. Четири бяха деноминациите - конгрешанската, методистката, баптистката и педесятната. Всички те бяха в ръководството на Обединените евангелски църкви и председатели на своите деноминации. Освен това имаше, така, активни отделни членове на църквите, пастири на църквите.

Горан Благоев: Присъствали сте в залата по време на процеса?

пастир Христо Куличев: Залата беше уж открита, но се влизаше с пропуски.

Горан Благоев: Това е прочутата зала, в която след 89-та Тодор Живков бе съден.

пастир Христо Куличев: Тя беше открита за чуждестранните журналисти и за местните журналисти, за да отразяват. Но не беше открита за другите хора. Но аз успях, така, чрез приятели да ми дадат един пропуск и влязох на процеса, когато си даваше показанията главният обвиняем пастор Васил Зяпков, и можах да чуя цялото негово свидетелство.

Горан Благоев: Това е същият пастор, който е използван от Георги Димитров през 46-та година.

пастир Христо Куличев: Да, същият, и той е главният обвиняем. Искам да кажа, че има една родствена връзка на семейството на Георги Димитров с протестантите, тъй като неговата майка беше членка на Евангелската църква в Самоков. Тя там и почина и там беше погребана от евангелски пастор. Неговата сестра Магдалена Баръмова също така беше във връзка с евангелските среди. И по тази линия той най-напред потърси пастор Зяпков в помощ за мирния договор. Но когато се наложи вече да се атакуват Съединените щати като представители на капитализма, на империализма, те трябваше да си потърсят слуги за това нещо и ги намериха в лицето на протестантите.

Горан Благоев: Каква е съдбата на тези хора, които виждаме сега на кадри?

пастир Христо Куличев: Първият процес беше от 15 души, четирима от тях, първите, които бяха в Обединените евангелски църкви, получиха доживотна присъда. Четирима други получиха по 15 години.

Горан Благоев: Преживяха ли затвора тези хора?

пастир Христо Куличев: Всичките преживяха, излязоха и даже, така ми направи впечатление, понеже аз поддържам връзка с тях, чул съм го от един от тях: „Бог ни помогна да надживеем всички свои обвинители." Това е една голяма милост Божия към тях и една награда за тяхното търпение, наказание и страдание, което те са понесли. Но и от друга страна пък едно изобличение към тези, които се отнесоха толкова жестоко към тези невинни хора.

Горан Благоев: 1949 г. не приключва гонението на Протестантската църква, самият вие сте потърпевш от режима до 89-та г., самият вие сте преминал през затвора, вашата книга „Свобода в затвора" разказва за това.

пастир Христо Куличев: Съгласно решението на Политбюро, те са предвиждали да има четири процеса по различно време. Последният процес, в който бях включен аз и моят брат, беше 1985 г. Така че се изпълни тяхното решение да бъдат четири процеса.

Горан Благоев: Публикували сте снимка от килията ви в следствения арест. Какво може да даде сила на човек да понесе и гонението, и неправдата?

пастир Христо Куличев: Ами, бих казал, първо, убеждението, че е прав и вярата в Бога, че той страда заради своята вяра. И аз бих искал да подчертая нещо друго. Ние проведохме нашето юбилейно, бих казал, тържествено събрание не за да си спомним за гоненията, не да се оплакваме от това време тежко, което е минало и което сме го преживели, не, както казва народът, да си ближем раните от тогава. А просто това беше едно тържествено събрание, с което ние да благодарим на Бога за изпитанията, през които сме преминали, да му благодарим за Неговата верност, за Неговата грижа и за тържеството на Църквата. Аз си спомням няколко факта, които са много силни за мен. И бих искал да цитирам тука думите на един съветски комисар - тогава по народната просвета, който казал: „Ние мразим християнството и християните. Даже най-добрите между тях са най-големи наши врагове. Това, което християнството проповядва, е любов. А на нас ни трябва омраза, трябва да се научим да мразим. Само така ще победим света. Свършихме със земните царе, сега остава да се занимаем с небесните." И това бих искал да го свържа с времето, когато започнаха мен да ме атакуват и преди да ме арестуват, представителят на Комитета по въпросите на Православната църква и религиозните култове ми каза открито: „Ама ти какво си въобразяваш! Ти трябва да знаеш, че до 2000 г. ние ще свършим с Църквата в България." И когато ме арестуваха пък и бях в следствения отдел, моят следовател ми каза много открито: „Ти трябва да знаеш, че ние живеем в една атеистична държава и всеки, който вярва в Бога, се явява враг на тая държава." Това беше времето, в което ние живеехме. И искам това да подчертая: че ние отпразнувахме победата на Църквата. Защото аз си спомням и едно предаване, което вие подготвяхте през 2000 г. - „Молитва за България", в което се подчерта, че Църквата тържествува.

Горан Благоев: Така е, ама Църквата мина през много изпитания и в този ред на мисли искам да ви попитам. Ето, знае се за преследването срещу Православната църква, делата от 1952 г. срещу католическото духовенство, няколкото процеса срещу Протестантската църква от 1949 г. Не смятате ли, че всички християнски общности по някакъв начин, макар и 20 години след 89-та, трябва да излязат заедно, единно, за да кажат какво е било. За да кажат, че може би част от тези хора и след 89-та са се опитвали да манипулират Църквата по един или друг начин?

пастир Христо Куличев: Аз мисля, че това е абсолютно необходимо да се направи, защото, както казва поговорката: казаното отлита - писаното остава. Ние трябва да съхраним всички тези неща за нашето поколение. За Църквата мога да кажа, че има много страдания и много жертви. Но в замяна на това Църквата винаги побеждава, защото тя е църква на живия Господ Иисус Христос, който казва: Вратите на ада няма да надделеят над нея.

http://www.bnt.bg/bg/productions/44/edition/1934/vjara_i_obshtestvo_29_mart_2009


Активен
Плевнелиев и ГЕРБ угодничат на поробителите на България!
И 120 депутати са твърде много в Народното събрание!

един Българин

 • Гост
Re: Изтезаван заради вярата си ( в ада на комуни&
« Отговор #31 -: 05 Август 2009, 01:01:10 »

Атеистите осакатили тялото на свещеника, но душата му - не

Отец Христо от Стара Загора останал верен на светата Църква и получил венеца на безкръвното мъченичество

Игумения Валентина Друмева

След 9 септември, когато започнала така наречената "чистка" на враговете на народната власт, духовенството, поради несъвместимостта на вяра и безбожие, било обявено за най-страшния идеологически враг.
Много свещеници били гонени, измъчвани и убивани, особено когато властта била извоювана, но още неукрепена. Свещенослужителите познавали единствено силата на молитвата и прибягвали към нея. Така с привлечената по този начин Божия благодат те устоявали на жестоки изтезания, без да се поколебаят.
Такъв бил и свещеник Христо Петров Донев от Стара Загора. Роден е на 15 октомври 1910 г. в Симеоновград. След като завършил Пловдивската духовна семинария, продължил образованието си в Духовната академия. През 1933 г. се задомил. Венчал се за Елена Христова. Старозагорският митрополит Павел го ръкоположил в свещенически сан на 25 февруари 1934 г. в храм "Св. Николай" в Стара Загора.
В този храм служил заедно с отец Стоян и отец Георги Лечев. За него пазят скъпи спомени енориашите му. Разказват, че служел изрядно. Развил голяма духовна дейност с християнското братство при храма. С висока духовна култура, той спасил много души във времето, когато у нас с голяма сила започнало да се шири свободомислието, свързано с атеистичните възгледи за живота. Той

жалел душите, в
които атеизмът
убивал духовните
ценности
В това била единствената причина след политическата промяна през септември 1944 г. отец Христо да бъде набелязан за премахване. През септември 1944 г. бил арестуван и жестоко изтезаван. Стъпалата и цялото му тяло станали тъмноморави. Това той сам разказал малко преди смъртта си на архитект Ваня Тончева, дългогодишен певец и диригент на църковния хор при храма "Св. Николай".
От непрестанните побои така се повредили краката на свещеника, че оттогава се променила походката му. Той се клатушкал, като вървял. След като жестоко бил измъчен, го извели на Чадър могила, местност край Стара Загора. Задължили го на колене да копае гроба си с нокти в твърдата земя.
Безумието на мъчителите било голямо. По демонско внушение те унижавали ръцете, с които Божият служител държал светия Потир и причастявал християните. Грехът е голям, защото по този начин те унижавали Тялото и Кръвта Христови.
Накрая стреляли с пистолет в косите му. Той издържал всичко това, "без да се огъне". Целта била да го сплашат, за да се съгласи да стане доброволен сътрудник на службите, което ще рече да работи против самата Църква, на която е служител. Този юдин грях отец Христо не сторил.
Спасил се по чудо с Божия помощ. Той престоял в продължение на шест месеца в подземията на старозагорското милиционерско управление. През това време десетки пъти бил извеждан на разпит и измъчван физически, за да признае, че е вършил противонародна дейност. Трябвало да подпише, че е "враг на народа", за да се "узакони" смъртната му присъда. Той и това не сторил. Подвигът му е голям.
В едно от рядко позволяваните свиждания с близките му той помолил да му донесат молитвеник. Единствената му опора и утеха била молитвата.

Молел се с
непоклатима вяра.
И чудото станало
Обвинителите му искали смъртна присъда. Това станало ясно и на обществеността. Разпространило се, че любимият духовен пастир ще бъде убит. Християните започнали да събират подписи в подкрепа на отец Христо. Това го спасило.
На 11 октомври 1945 г. бил освободен, след като минал през едногодишния ад на изтезания. Обвинението било шаблонно за всички свещеници: че вършел противонародна дейност. Ако изобщо е имало такава, тя би била посочена и не би имало нужда обвинителите му да го мъчат и принуждават да подписва неизвършени от него дела, необходими за доказателства.
Причини нямало, но те били измислени. Братът на неговата съпруга Елена бил военен летец, съден и убит като член на националистическото дружество сред офицерите "Хан Крум". Вината му била, че е негов сродник.
Тази практика да се обвиняват подсъдимите заради сродниците им продължила дълго. И на дъщерите на отец Христо, и на сина му не било разрешено да следват във висши учебни заведения. А презвитерата не приемали никъде на работа. Отмъщавало се, както казва народът, "до девето коляно", в случая без никаква причина.
След излизането от затвора достойният изповедник на Христа продължил да служи в същия храм. А за отстояването на вярата в името Христово Бог му дарил голяма благодат. Служението му в храма се помни и до днес. То било изключително, защото тогава условията за духовна работа били неблагоприятни. Много свещеници се примирили с тях и "свили се някак в себе си", за да се съхранят.
Църковните служения започнали да се извършват тихо и по-кратко, за да не се дразни някой "наблюдател", тъй като всичко се следяло. Понеже вероучението било изхвърлено от училищата, хората започнали да не разбират смисъла на молитвите, които са на църковнославянски език.
Забранено било проповядването в храма. След последното "Амин" богомолците се отправяли веднага към домовете си, без желание да общуват със срещналите ги. Прикривали се, за да не се разбере, че посещават светия храм.
Въпреки че отец Христо знаел мъките в участъка, не се примирил с това.

Служел бавно,
разбираемо, с високо
молитвено настроение
Единствено той в целия град след светата литургия заставал пред царските двери и произнасял пламенна проповед. С това поднасял капка вода на жадните души в голямата изкуствено създадена засуха.
Това се виждало и дразнело атеистичната власт. Често го привиквали в МВР особено преди празника Великден. Забранявали му да привлича богомолците, получавал предупреждения. Трябвало да служи, колкото да се вижда, че народната власт не забранява религията.
Отец Христо с голяма болка преживял поруганието на светинята. Имало много случаи на публични подигравки с вярата и храма Божи. Пияни посетители "случайно" влизали в църквата и предизвикателно, на висок глас повтаряли думите на свещеника особено по време на проповедите. Отец Христо се правел, че не забелязва това и с още по-пламенни слова проповядвал. Изповедничеството му продължило и извън затвора.
Той бил изключително авторитетен човек и духовник. За него можело да се говори само с възхищение от сериозните хора. Той въздействал с красивите християнски добродетели, които изпитани в огъня на гоненията, блестели още по-силно въздействащи.
Съвременниците му говорят, че високата му духовна култура се съчетавала с голяма скромност. Бил сдържан и никога не показвал, че има големи знания и опит. А като човек бил добър и достъпен. "В него имаше нещо едновременно скромно и ласкаво" - твърди негова енориашка.
Имал представителен вид. Вътрешното му духовно богатство се отразявало и на външността му. Дори се твърди, че създавал впечатление за "по-висок ръст от истинския". Вървял изправен въпреки болните си крака и с прям поглед.
Достоен изповедник за вяра Христова бил свещеник Христо Донев от Стара Загора, с което си спечелил венеца на безкръвно мъченичество. Починал на 19 юли 1984 г. с измъченото си от побоищата тяло, а душата му преминала в радостта на вечния живот.

По написаното от протоиерей Данчо Карагеоргиев.
Из книгата "Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време", изд. Славянобългарски манастир "Св. Вмчк Георги Зограф", Света Гора, Атон


http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=66759&format=html
Активен

сеячът

 • Герой
 • ****
 • Популярност: 34
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2308
 • ...сее словото
Re: Изтезаван заради вярата си ( в ада на комуни&
« Отговор #32 -: 05 Август 2009, 15:03:28 »


Благодаря за хубавата статия!

Дядо ми също е преминал през ада на комунистическите изтезания в Стара Загора.
Също е бит безмилостно с тояга по стъпалата, които при излизането му са били тъмноморави.
Също е изкарван извън града на престорени екзекуции.

Замислих се, с какво зло са се сблъскали тези хора и как са устояли.
А ние днес заради какви глупости понякога излизаме от равновесие и изпадаме в отчаяние, от какви неща се плашим и за колко малко събираме сили...


"Блажени гонените заради правдата, защото е тяхно небесното царство."
« Последна редакция: 05 Август 2009, 15:03:44 от сеячът »
Активен
скръбта ви ще се обърне в радост

Търпелив

 • Шампион
 • *****
 • Популярност: 319
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 13186
 • в политиката и един мандат им е много
Re: Изтезаван заради вярата си ( в ада на комуни&
« Отговор #33 -: 25 Август 2009, 08:08:29 »

Това е последната част от книгата.Започнах да я преписвам през декември 2007.Тук започнах да я публикувам през май 2008г. През всичките почти 20 месеца,имах интернет у нас само няколко месеца.Останалото съм го преписвал в интернет-клубове и рядко и на работа. Преписването е със съкращения.Изводите от книгата са много.Вчера се впечатлих от начина по който се обръща към западния свят автора на книгата.Бях позабравил.Такова поведение е нужно и в политиката на България.
Книгата достигна до мен през 1996,издадена е на български ако не се лъжа 1993г.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ИЗЛИЗАМ СЛЕД 13 ГОДИНИ ОТ ЗАТВОРА
(със съкращения)
Навършваха се 13 г откакто бях в затвора,а вярата ми оставаше по-силна и непоклатима от всякога.Бях запазил чуството си за собствено достойнство,защото никога не бях вървял по лесния път.И изпитвах велика радост,че във всеки затвор,във всяка килия в която живях,съм оставил хора,които сега познават Христа.Цитатите от Светото Писание,които бях дращил по стените на безброй килии,бяха там,за да носят надежда и утеха на затворниците след мен.
Затворниците ми се радваха на освобождението ми наравно с мен.Вечерта на 24 септември влезе един пазач:Харалан Попов,събирай си нещата,от утре си свободен.
Всички в килията скочиха и извикаха от радост.
На сутринта се сбогувах с моите приятели.Единия каза: Пасторе никога няма да те забравим.Благодарим ти че чрез теб тук в затвора намерихме Бога.
Извън портала не се виждаше жива душа.Не бях истински свободен-бях бивш затворник и евангелски пастор,без право да работя като такъв в комунистическа страна,но поне стените на затвора бяха зад мен.
Гледах ги отвън и се замислих за самотните нощи на мъчения и побои,които бях изтърпял.Помислих си за глада и за деветте месеца в подземния душен карцер.Спомних си за тази Ниагара на ужасите и за пълноводната река на страданията.Но си спомних и за хората,които намериха Христа.
...Излязохме с брат ми да се поразходим из селото по късата главна улица,цялата в дървета.Той ми разказа,как сега пътят му да амвона бил затворен.Как е проповядвал нелегално и как е бил арестуван и бит,откакто е на свобода.Самият аз бях отвел Ладин брат ми до Христа преди много години.Като чух за тормоза и сегашните му мъчения го попитах:Ладине през всичките тези години нито веднъж ли не възнегодува,задето те отведох при Бога,след като това ти донесе страдания?
----Не нито веднъж-отвърна той.И от твърдостта в гласа му разбрах че наистина е така..
От онова,което ми разказа той ми стана ясно че сега цялата страна се беше превърнала в един огромен затвор.Аз току що бях минал от малкия затвор в големия.
----Харалане-прошепна Ладин-положението е много лошо за всички вярващи.В България настъпи голяма промяна.В селата много църкви са затворени,църквите в градовете се контролират от комунистите-на амвона са техните хора,на всяка служба присъства тайната полиция.Но има много вярващи,които не са коленичили пред Ваала и няма да се предадем.Срещаме се в плевници,в къщите и навсякъде,където можем...
...Докато вървяхме,вечерният вятър стана доста студен.От север се задаваше буря,като зловеща поличба за предстоящите събития.
Но Божията ръка беше над нас.Тя беше над мене при поразителни обстоятелства и така щеше да продължи и занапред.В България,Русия и другите комунистически страни комунистите се опитваха да контролират всяка стъпка на хората.
По невъзможен начин получих софийско жителство,което беше немислимо за човек с моето положение.Но се случи.Бог използва комунистическите власти и това беше факт.
След дълго търсене на някаква стаичка,всички ме отпращаха като видеха документите ми-една баба Мария ме взе да живея на нейния таван.
Баба Мария беше забележителна старица на 72 години.Работеше за Христа от младини и беше преизпълнена със неунищожима ,заразителна вяра в Бога,която раздвижваше всички наоколо.Тя беше опора,истински духовен гигант.Нищо не можеше да я обезкуражи.Когато нещата изглеждаха най-зле баба Мария се засмиваше и казваше:--Дай да се разберем,кой е на трона?Бог или дяволът? И духът ти се ободрява.Тя имаше едно близко общение с Бога и притежаваше непобедима вяра.Никой не можеше да я забрави и най-вече комунистите,които се бяха опитвали да сложат край на молитвените и събирания.
Никой не можеше да и откаже и аз се заех с Библейските уроци и с молитвените събрания в малкия и апартамент.Цитирах откъси от 47-те глави от Светото Писание,които бях научил наизуст в затвора и проповядвах Божието Слово.В много отношения това ми напомняше тайните ми проповеди в затвора.
Баба Мария каза:---Слава на Бога нямаме си Библия,но Бог ни е дал друга Библия,която живее горе на тавана.

В ЦЪРКВАТА ШПИОНИ ШПИОНИРАТ ШПИОНИ

След време чудовищните мащаби на трагедията смазала нашите църкви през 13 годишното ми отсъствие се разкриха пред мене с пълна сила.Казаното от брат ми беше истина,но то не беше всичко.
Църкви,които преди имаха по 200-300 души сега бяха останали с по 15на човека.Пасторите,които отказваха да сътрудничат за задушаване на църквите отвътре,бяха отстранени и на тяхно място бяха поставени други готови за сътрудничество.Забр аниха неделните училища,а шпиони на ДС присъстваха на всяко събрание.Те искаха да знаят кой присъства,кой се моли,правят ли се опити да се привличат нови последователи.Като октопод с пипалата си,милиционерският апарат за тотален контрол беше обхванал в смъртоносна прегръдка църквите.За да са сигурни в пълния контрол над всичко,   ДС изпращаше в църквите шпиони,които да шпионират одобрените от самата ДС "нови пастори".Шпионите шпионираха шпиони!И все пак много истински християни останаха в тези църкви за да поддържат по някакъв начин живо свидетелство.
Тактиката на комунистите даде резултат.Веднага щом се намалеше броя на вярващите в църквата,властите се намесваха и завявайки че "няма достаъчно интерес"-надеждаха църквата да се затвори,а сградата да се използва "по-целесъобразно".Църквите в провинцията бяха особено силно засегнати и много от тях бяха затворени.Благодаре ние на хитрата тактика на ДС,това не изглеждаше като гонение.
Във всеки голям град оставяха по 1-2 църкви,но там "проповядваха" хора от ДС.Там водеха чужденци и им демонстрираха,че на практика има "свобода на вероизповеданията".

ТАЙНИТЕ ЦЪРКВИ

Изправени пред затворените църкви или контролираните от комунистите църкви,ние последвахме примера на Ранната църква в Рим.
В по-големите градове християните започнаха да се събират в домовете на вярващите и да се молят там,като всеки път се сменяше мястото,за да не бъде разкрито.
Събиранията ставаха около полунощ.По двама-трима наминаваха към осем,четири часа преди началото на срещата.Никога не пристигахме повече от 3-4 наведнъж,за да не събудят нечий интерес.Когато отивахме посред нощ улиците бяха пусти,но щом влезехме вътре бяхме натъпкани по 25-30 души.
---Скъпи братя и сестри в Христа,започвах аз,събрали сме се да се преклоним пред нашия Бог и да чуем Неговото Слово.Тази вечер Той е тук с нас.
И продължавах нататък.Около 3-4 часа.Завършвахме молейки се за всички християни в България и в Съветския Съюз.
Разотивахме се по същия начин,по двама по трима.
Подобни малки църкви започнаха да никнат из цялата страна,когато гонението доведе вярващите до такава искреност и посвещение,че бяха готови да рискуват дома си,работата си и дори свободата си,за да се събират и молят заедно.
Разбира се,хората на ДС понякога разкриваха нелегална сбирка,арестуваха водача,записваха имената на присъстващите и ги викаха в участъка на разпит,а понякога и за "нощни инструкции"-побоите в мазето на ДС.Когато откриеха християни да се срещат тайно,изселваха ги в най-затънтените села на страната.Щом те пристигнеха там,започваха да разпространяват Божието Слово,както правеха това у дома си.

БОКЛУКЧИЯТА С БИБЛИИТЕ

Един ден стещнах един възрастен човек с много мръсни дрехи,който се приближи и каза:Пасторе ти не ме знаеш кой съм но аз те познавам.Ела да ти покажа нещо. Разгърна дрипавото си палто и ми показа една обгоряла книга,много изпоцапана и окъсана.Разлистих и видях че е Библия.---Откъде я взе? ---От сметището на София.----Събирам отпадъци,но колкото за прикритие на истинската ми цел-Библията.Вече се интересувам само от тях и как да ги пусна сред хората.Ако властите искат наистина да ги унищожат,трябва наистина да са ценни тези книги.А освен това си изкарвам хляба като крада тези Библии именно от хората,които са ги задигнали.
Беше съвсем справедливо,комунистите крадяха Библиите от хората,той ги крадеше от комунистите и ги пускаше пак в употреба.
Повече не го видях.Но когато попадах на обгорени или много мръсни части от Библията,разбирах че стария боклукчия продължава да работи.

ТАЙНАТА ''ФАБРИКА ЗА БИБЛИИ''

Веднъж чух за някаква тайна фабрика за Библии,която била в задната част на един християнски дом в покрайнините на София и се запътих натам.Намерих я и вътре видях седем души около една дълга маса.Неизвестни как те се бяха сдобили с Библии и всеки преписваше на ръка старателно и бавно Библията.Гледаката беше невероятна и много показателна за окаяното положение на християните,които живееха при комунизма без Светото Писание.
Единия преписваше Йоан,друг Лука,трети Деяния на Апостолите,По 12 часа на ден.Щом завършеха някоя книга я слагаха при другите и подшиваха цялата Библия.
Макар и никога да не видях други,но чух за още фабрики за Библии.
Фабриките работеха ден и нощ,но за година произвеждаха най-много по 25 Библии.Един сакат човек със стара пишеща машина в ръцете правеше по няколко книги,но всичко беше капка в морето.Младежите християни идваха и питаха:Пасторе няма ли някоя Библия и за нас?
Ами идващото поколение? Как щяхме да ги учим на Божието Слово без Божието Слово?Лежах на тавана и се молех дълбоко натъжен.Нещо трябваше да се направи.Никога нямаше да задоволим нуждите си преписвайки Библии.Беше ясно че някой трябва да ни помогне отвън.
Ставаше ясно че трябваше да получим помощ от братята християни отвън Желязната завеса.Налагаше се някой да стигне до свободния свят,да събуди нашите братя за нашите нужди и да внесе по някакъв начин Библии.Някой трябва да говори от името на преследваните църкви,които нямаха глас.Някои настояваха аз да свърша тази работа."В края на краищата ти имаш семейство в Швеция и това е на-основателната причина да молиш да напуснеш България". А аз естествено копнеех да се събера със семейството си.
След много обрати(аз ги прескачам-Търпелив) заминаването стана възможно--на 31.12.1962 г в десет сутринта излетях от София за Прага,оттам за Източна Германия.А 10 минути преди новата 1963 г самолетът се приземи на летище "Арланда" Стокхолм.Когато прегърнах жена си си помислих:сън ли е или истина?
                                     (със съкращения)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                                     след още години
                                                                    ПОСЛАНИЕ ОТ ПРЕСЛЕДВАНАТА ЦЪРКВА

Моята мисия сред вас християни от свободния свят е да разбудя съвестта ви за страданията и нуждите на братята ви зад Желязната завеса.Днес те страдат за вярата си,както са страдали Петър и Павел и християните от ранната църква.
Дали сме в България,в Русия или в Америка,ние сме част от същото тялоХристово.Всички сме братя и сестри в Христа,деца на един и същ Бог. Но онази част от тялото която е в комунистическия свят е измъчвана и затваряна.Тя страда така,както не е страдала от времето на мъчениците от Ранната църква.Не чуствате ли болката от това Тяло?
Напоследък умряха няколко християни от преследваната църква в Русия и сред тях Иван Мойсеев,войник в Съветската армия.Тайната милиция беше посочила,че е починал от "естествена смърт",но това не обяснява защо тялото беше насинено и осакатено.За тези християни е прието че умират от естествена смърт.Самият аз съм виждал стотици случаи на такава "естествена смърт" в затвора причинена от глад,бой и мъчения.
Зад  фасадата на толерантност стоят деца за цял живот отделени от родителите си християни и настанявани в пансиони и възпитавани в атеизъм.Можете ли да си представите мъката на тези родители,чиито деца са били отнети?
И дори когато тази духовна борба кипи зад Желязната Завеса,когато мъченици умират за вярата си,а преданите Божии служители ги арестуват и завинаги откъсват от децата им,ДОРИ ТОГАВА ЧОВЕК МОЖЕ ДА ХОДИ НА ЦЪРКВА В СВОБОДНИЯ СВЯТ,ГОДИНИ НАРЕД,БЕЗ ДА ЧУЕ НИТО ЕДНА МОЛИТВА ЗА НАШИТЕ СТРАДАЩИ БРАТЯ В КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ СТРАНИ.
Говорил съм по целия свят от името на страдащата църква и често съм питал:Молил ли се е някой с вас за измъчените християни от Страдащата църква? и почти винаги отговорът е бил: Не,никой.
На съвестта на всички свободни християни тежи позор.Ние християните в комунистическите страни сме ваши братя и сестри и сме едно тяло в Христа.Ние се молим за Библии и пособия за Евангелието,които ни са нужни за да запазим живо Божието Слово.Трагичната липса на Библии е най-голямата нужда днес в комунистическите страни днес.
 Моите хора приемат страданието.Те разбират че това е техният кръст.Но не разбират че техните братя и сестри в свободния свят като че ли са ги забравили,дори и в молитвите си.
Сега аз съм далеч от жена ми и децата ми.Ден и нощ говоря от името на преследваната църква и призовавам свободните християни да се молят за нея.
Нашият християнски дълг пред Бога е да помагаме на бедстващите и страдащите семейства чиито мъже са в затвора заради вярата си.Трябва да им помагаме и има начини да го правим.
Никога няма да забравя,как моето собствено семейство е гладувало,когато бях в затвора.Много християнски домове сега преживяват същата трагедия и сега.
Как можем да спим спокойно,знаейки за страданията които те понасят?Как можем да четем Библиите си,а да не ридаем за тези,които нямат Библия?
Посланието което нося от преследваната църква е:
Не ни забравяйте.
Молете се за нас.
Дайте ни Библии,дайте ни с какво да работим и ние ще го използваме в името на Христа.
Отлично си спомням една от тъмните килии в Персин.Върху сивия цимент на стената бе издълбан надпис от непознат християнин,който гласеше-НИМА И ГОСПОД МЕ Е ЗАБРАВИЛ?
Този изтерзан зов,надраскан върху стената на затвора е днешният зов на нашите братя християни от преследваната църква в комунистическите страни.
Не,Господ не ги е забравил.Не бива да ги забравяме и ние.
Това е посланието ми към вас от името на преследваната църква.Ако го чуете и ако хората получат Библиите и помощта от която се нуждаят,ГОДИНИТЕ,КОИТО ПРЕКАРАХ ИЗ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ЗАТВОРИ,НЯМА ДА СА МИНАЛИ НАПРАЗНО.

                                                КРАЙ
Активен
Плевнелиев и ГЕРБ угодничат на поробителите на България!
И 120 депутати са твърде много в Народното събрание!

Търпелив

 • Шампион
 • *****
 • Популярност: 319
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 13186
 • в политиката и един мандат им е много
Той доказа зверствата на комунистическия режим
« Отговор #34 -: 27 Септември 2009, 20:08:31 »

Той доказа зверствата на комунистическия режим

Владимир Буковски е роден през 1942 г. и е убеден противник на комунистическата идеология от 14-годишен. Прекарва над 12 години в съветски затвори, трудови лагери и изправителни психиатрии. Въпреки репресиите организира различни демонстрации срещу властта. Събира над 150 страници с доказателства за зверствата на комунистическия режим и успява да ги предаде на Запад, с което привлича вниманието на правозащитници от цял свят. Автор е на "Наръчник по психиатрия за инакомислещи".
През 1976 г. Владимир Буковски е транспортиран със самолет до Швейцария, където е разменен за генералния секретар на чилийската комунистическа партия Луис Корвалан, държан в затвора от режима на Аугусто Пиночет. Установява се във Великобритания, където завършва университета в Кеймбридж със специалност неврофизиология. През 2007 г. е издигнат от руската либерална опозиция като кандидат за президент на Руската федерация.
Владимир Буковски посети България по покана на издателство "Факел експрес", Нов български университет и Международната организация на франкофонията.

В.АТАКА-28.09.09
Активен
Плевнелиев и ГЕРБ угодничат на поробителите на България!
И 120 депутати са твърде много в Народното събрание!

Търпелив

 • Шампион
 • *****
 • Популярност: 319
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 13186
 • в политиката и един мандат им е много
Re: Изтезаван заради вярата си
« Отговор #35 -: 24 Юни 2011, 08:08:14 »

намерих тази снимка,ето го автора на книгата:
тази е друга книга
Активен
Плевнелиев и ГЕРБ угодничат на поробителите на България!
И 120 депутати са твърде много в Народното събрание!

Търпелив

 • Шампион
 • *****
 • Популярност: 319
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 13186
 • в политиката и един мандат им е много
Re: Изтезаван заради вярата си
« Отговор #36 -: 14 Ноември 2011, 15:03:20 »

http://www.svidetelstva.info/sv_p014_Haralan_Popov.html

Починал е през 1988

През.2010г. се навършват 22 години от смъртта на д-р Харалан Попов, един от мъчениците за вярата по времето на комунистическия режим в България. Харалан Попов е сред 15-те осъдени по първия, най-жесток процес (Пастирският процес), започнал с арести през лятото на 1948 и завършил през пролетта на 1949 г. Заедно с другите проповедници той е абсурдно обвинен в шпионаж в полза на англо-американците. След нечовешки изтезания в килиите на Държавна сигурност (249 дни) и жалка пародия на правосъдие той преминава през ада на различни затвори и на концентрационния лагер край Белене. Това са 13 години на непрестанни мъчения! Освободен е от затвора на 25 септември 1961 година. През 1962 г. властите, поради сериозния международен натиск, са принудени да го пуснат да замине при жена си и децата си в Швеция, където на 13 ноември 1988 г. завършва жизнения си път.

снимки
http://epc-burgas.org/bg/historypage4.html

-----------------------
тук и някакви доноси намерих:

ПРЕПИС! СТРОГО СЕКРЕТНО!


СЪОБЩАВА: аг. „Николай”
Прил: подп. К. Русенов
На 11.10.1988 г.
От 09.00-10.40 ч.
н/к „Камелия”

ОКРЪЖНО УПРАВЛЕНИЕ МВР БУРГАС
ОТДЕЛ ШЕСТИ ДС
ОТДЕЛЕНИЕ 01

СВЕДЕНИЕ

ОТНОСНО: Пребиваването на Харалан Попов в ЕПЦ Бургас и осъществен контакт с вярващи.

Източникът научил от свой познат, че на 06.10. т.г. ЕПЦ Бургас е била посетена отново от Харалан Попов, който бил на гости у свои роднини в Русе. Станало известно, че неговите близки от Русе се свързали предварително с Динко Проданов по телефона в Бургас и се свързали да ги посрещне някъде накрая на града. Така и станало. Проданов ги посрещнал и поел Харалан Попов на богослужението в ЕПЦ Бургас. По време на богослужението Попов не взел никакво участие, тъй като не се чувстваше добре.

След богослужението същия бил поканен от Стефан и Мария Христови на вечеря за което предварително имали уговорка с пастира, за да се избегнат контакти с други хора. На вечерята присъствали: Динко Проданов, сем. Христови, сем. Вирчеви и Виктория.

Водили разговор за религиозни въпроси, като Харалан казал, че неговата мисия, която оглавявал в САЩ „Доръл х..оуп” – Врата на надеждата. Занимавали се предимно с отпечатване на библия и песнарки на български език, а с разпространяването на тази литература се занимават други служби. Тази мисия имала филиали в Канада – оглавявана от сина му Павел Попов, в Швеция и в Африка. В разговора Харалан изразил пълно разочарование от сина на жечо Попов – Питър Попов и Стефан Банков, Жечо Попов е бил бивш пастир в България, който по-късно се заселва в Америка и работи като евангелизатор. Сина му Питър Попов продължавал делото на баща си, като организирал големи евангелизаторски събрания за спасение и изцеление. Същият се оказало, че бил голям спекулант и бил разобличен за това от някакъв американски артист в американската преса. Харалан се тревожел за това, че имената му съвпадат (Попов) и много често хвърляли упреци върху него, смятайки, че е негов син.

За Стефан Банков споделил, че се е оказал голям материалист, проявявайки неблагодарност към братя Попови, които му помогнали да избяга със семейството си. Отделил се от тях Банков започва самостоятелна дейност в мисията „Подмолен евангелизъм”. Изрази известно съмнение за начина на получаване на докторат по богословските науки.

Харалан в разговора изразил мнениет оси по въпроса за модерните харизматични движения, тъй като сред тях има и немалка част спекуланти и изменят в ученията си на духа на евангелието.

Впечатлението му за състоянието на църквата и религиозния живот в България му било положително. По отношение на строителството изказал изненада за неговите мащаби; но било много разхвърляно и не с архитектурен вкус.

Около 22.00 часа Харалан с колата на Проданов, придружен от Петър Христов го отвели до Слънчев бряг, откъдето щял да замине за Швеция, където ще го очаква сина му за да заминат заедно за САЩ.

„Николай”

ЗАСЕЧЕНИ ЛИЦА

1. Харалан Иванов Попов, р. …. ИР (изменник на родината), живее в САЩ. Съден за шпионаж.
2. Костадин Проданов Петров, р. ….., фанатизиран евангелист, връзка на обектите по евангелския процес през 1979 г., вдовец, живее на ул. …..
3. Мария Добрева Христова – р. …. Образование средно, евангелистка,работи като касиер в ЕПЦ Бургас, живее на …..
4. Стефан Петров Христов, р. ….. евангелист, ръководител на църковния хор, работи в симфоничен оркестър Бургас, съпруг на Мария.
5. Петър Стефанов Христов, р. ….., образование средно музикално, работи като музикант към филхармонията, син на Мария и Стефан Христови.
6. Виктория Георгиева Господинова, р. ….. евангелистка, пенсионерка, вдовица, живее на …….
7. Стефан Банков Иванов, р. ….. ИР от 1969 година, евангелист, води се на ДОН в отдел 06 01, работи в мисията „Подмолен евангелизъм” в САЩ, не е посещавал НРБ, но има намерения да направи това като турист.

ОЦЕНКА НА СВЕДЕНИЕТО

Данните представляват оперативен интерес за органите на ДС. Придобива се по-пълна представа за Харалан Попов и неговата мисия „Вратата на надеждата”.

Агента правилно е действувал като се е стремил да не го ангажира и прави зрелище около него.

Отношението на Харалан Попов към Стефан Банков е било винаги отрицателно, тъй като взаимно се конкурират.

ПОСТАВЕНИ ЗАДАЧИ

Агента да се срещне с Костадин Проданов и в разговор с него да се стреми да разшири информацията за Харалан Попов.

Да се опита чрез своите близки да получи списъците на отделните групи, които изявяват желание за регистрация, а не са предоставили до сега броя на вярващите.

МЕРОПРИЯТИЯ

Съвместно с отдел 03 управление 06 ДС София да се изясни бъдещото ни отношение към такива обекти, като Харалан Попов, Стефан Банков, Стела Иванова и др., които ще посещават страната ни. Трябва ли да се извършва нещо по-конкретно или да бъдем търпеливи, тъй като едва ли всичко негативно бихме доловили което правят и своевременно да реагираме по време на престоя им в страната, като имаме предвид какво представляват като обекти, работещи против НРБ.

Да се разреши да се проведе разговор с Костадин Проданов, след това с Мария Христова, без да се споделя, че знаем за събирането в домът им. Това да стане след беседата с Проданов, като се внимава да не се разконспирира сътрудника. Целта е да се разширят някои данни за Харалан Попов и да не се злепоставят властите, че са незаинтересовани от подобни прояви, че на обектите и вярващите е позволено да правят и се срещат с когото си искат.

Срок: 25.10.1988 г.
Отг. Подп. К. Русенов

ВЯРНО (в)

К. Русенов (подпис)

Отп. В 4 екз.
1. 3819/74
2. отдел 03 у-ние 06 ДС
3. ИСКРА
4. 82020/88
Изп. К. Русенов
Нап. В. Колева – 7203
24.10.1988 г.


******

Специално за Каката, забележете, Како, че в раздела "Засечени лица" се изброяват всички лица, споменати в доносите, всички освен името на доносника. Това е една от уликите срещу Кокончев старши - агент Искренов, и срещу Виктор Вирчев - агент Николай.

Откровено мисля за Каката и онзи номер, че са вече покварени от ченгеджийската система хора. От сто баира вода ще донесат да оплюят книгата на Банков, изнесените документи, и да оневинят тяхната постъпка. Жалко за истинските вярващи, които не са могли да си четат Библията, понеже техните пастири са предавали на ДС каналите за вкарването на Божието Слово в България.

Жалко и за такива вярващи, които са ги привиквали в ДС на "беседа" и "разговор", за да откопчват от тях сведения, и да ги шантажират и заплашват, ако откажат да сътрудничат, и то само защото някоя много гласовита лястовичка е ходила да пее над час и половина за чутото и видяното на християнски събрания пред внимателната публика на някакви си там подполковници и един куп управления в ДС.

Жалко и за българските евангелисти, дето си оправят отношенията с не чак толкова обичните братя от ЮПС или харизматици чрез ръцете на ДС. А най-смешното е, че тези, които обвиняват християнските реконструкционисти, че смятат да използват ръцете на държавата срещу религиозните си противници, напълно одобряват Игнатов, Вирчев и Кокончев да се разправят чрез ръцете на държавата с харизматиците и "еретиците" от ЮПС. Може да са еретици, може да не са, не ги познавам, и точно сега няма да отделя време да се запозная с тях, но знам, че тези неща трябва да стават не чрез ДС, а чрез диспут в църквата, с аргументите на богословието, не чрез аргументите на доноса и скритото подливане на вода и обаждане на полицията.

Каката и онзи номер там, не трябва ли обвинителят да е невинен от престъплението, в което обвинява подсъдимия????

А от дискусията досега разбрах единствено, че най-виновен от всички е Банков, защото е публикувал все пак документи. Много сте добре братя, ама ще се оправите, дай Боже.

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=christ&Number=1945811652
--------------
П-р Харалан Попов е роден на 07.03.1907 г. В село Червено градище.

И тъпаците комунисти против човек на 81 години на колкото е бил през 1988 пишат доноси и го следят...
да не навредял...
« Последна редакция: 14 Ноември 2011, 16:04:06 от Търпелив »
Активен
Плевнелиев и ГЕРБ угодничат на поробителите на България!
И 120 депутати са твърде много в Народното събрание!

Търпелив

 • Шампион
 • *****
 • Популярност: 319
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 13186
 • в политиката и един мандат им е много
Re: Изтезаван заради вярата си
« Отговор #37 -: 15 Ноември 2011, 14:02:01 »

толкова си чел внимателно
въпроса не е само дали ти е жал или не
толкова много изводи може да се направят от разказите му
както за вярващите,така и за Господ и за Словото
бил е болен на 81 години и е дошъл в България месец преди да си отиде
и бил шпионирал
какво е шпионирал кажи
технологии сигурно нещо
или лекарството на Тодор Живков "жирозитал" е издал тайната на запад
« Последна редакция: 15 Ноември 2011, 14:02:35 от Търпелив »
Активен
Плевнелиев и ГЕРБ угодничат на поробителите на България!
И 120 депутати са твърде много в Народното събрание!

Търпелив

 • Шампион
 • *****
 • Популярност: 319
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 13186
 • в политиката и един мандат им е много
Re: Изтезаван заради вярата си
« Отговор #38 -: 20 Ноември 2011, 20:08:07 »

толкова си чел внимателно
въпроса не е само дали ти е жал или не
толкова много изводи може да се направят от разказите му
както за вярващите,така и за Господ и за Словото
бил е болен на 81 години и е дошъл в България месец преди да си отиде
и бил шпионирал
какво е шпионирал кажи
технологии сигурно нещо
или лекарството на Тодор Живков "жирозитал" е издал тайната на запад
Дали е бил шпионин не знам, но е известно по света че мисионерите редовно шпионират.
Четох в началото, но като разбрах че става дума за сектант и спрях. Не им вярвам - тези винаги лъжат, понеже баща им е бащата на лъжата Дявола.
е някои може и да са шпионирали
обикновено това е осъзнато желание да занесеш Евангелието до места където то е непознато
например по джунглите
и никой не те кара насила
и там ли ходят шпиони?
Активен
Плевнелиев и ГЕРБ угодничат на поробителите на България!
И 120 депутати са твърде много в Народното събрание!

Търпелив

 • Шампион
 • *****
 • Популярност: 319
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 13186
 • в политиката и един мандат им е много
Re: Изтезаван заради вярата си
« Отговор #39 -: 03 Декември 2011, 16:04:31 »

Има един възрастен пастор от Варна Божидар Игов роден 1935 г
преводач на християнски книги
имам една книга "Не бой се само вярвай"
няма да я преписвам толкова подробно
нямам такова време
у нас нямам интернет казвал съм го

но някои откъси ще препиша тук
може би в отделна тема
днес не взех книгата с мен

подобна съдба е имал арести,уволнения
комунистическите издевателства отново

ето пък тук какво намерих:
http://bibliata.tv/watch_video.php?v=562b7e4187e6bf4
П-р Божидар Игов говори за комунистическия режим в България и промените след 10 ноември.

Активен
Плевнелиев и ГЕРБ угодничат на поробителите на България!
И 120 депутати са твърде много в Народното събрание!

Търпелив

 • Шампион
 • *****
 • Популярност: 319
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 13186
 • в политиката и един мандат им е много
Re: Изтезаван заради вярата си
« Отговор #40 -: 02 Януари 2012, 14:02:41 »

1949г.Пастирските процеси и атеистичния терор на БКП
http://www.youtube.com/watch?v=Mnh12PrPKTg&feature=related
22 минути
Активен
Плевнелиев и ГЕРБ угодничат на поробителите на България!
И 120 депутати са твърде много в Народното събрание!

Търпелив

 • Шампион
 • *****
 • Популярност: 319
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 13186
 • в политиката и един мандат им е много
Re: Изтезаван заради вярата си
« Отговор #41 -: 03 Януари 2012, 05:05:23 »

без да познаеш страданието и без да се замислиш какво са преживели такива хора
трудно ще познаеш Христа
Той дойде за да пострада първо
после да възкръсне
Активен
Плевнелиев и ГЕРБ угодничат на поробителите на България!
И 120 депутати са твърде много в Народното събрание!

Търпелив

 • Шампион
 • *****
 • Популярност: 319
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 13186
 • в политиката и един мандат им е много
Re: Изтезаван заради вярата си
« Отговор #42 -: 04 Януари 2012, 07:07:26 »

без да познаеш страданието и без да се замислиш какво са преживели такива хора
трудно ще познаеш Христа
Той дойде за да пострада първо
после да възкръсне
Кой ти каза че без да страдаш не може да познаеш Христа къде го пише ?
Защо лъжеш а ?
А и тези са далеко от Христа и близо до дявола.
Ти провеждаш долна сектантска пропаганда .
Шнур за сектите и пропагандаторите им !!!
пише го на десетки места
ама май не ти отърва
цитати ли искаш
имаш ги без проблеми
Активен
Плевнелиев и ГЕРБ угодничат на поробителите на България!
И 120 депутати са твърде много в Народното събрание!

Търпелив

 • Шампион
 • *****
 • Популярност: 319
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 13186
 • в политиката и един мандат им е много
Re: Изтезаван заради вярата си
« Отговор #43 -: 04 Януари 2012, 10:10:54 »

без да познаеш страданието и без да се замислиш какво са преживели такива хора
трудно ще познаеш Христа
Той дойде за да пострада първо
после да възкръсне
Кой ти каза че без да страдаш не може да познаеш Христа къде го пише ?
Защо лъжеш а ?
А и тези са далеко от Христа и близо до дявола.
Ти провеждаш долна сектантска пропаганда .
Шнур за сектите и пропагандаторите им !!!
19 Между това дойдоха Юдеи от Антиохия и Икония които убедиха народа та биха Павла с камене, и го извлекоха вън из града като го възмнеха че е умрел.  
20 А когато го обиколиха учениците стана та влезе в града; и на утринта отиде с Варнава в Дервия.  
21 И като проповедваха евангелието и в този град и научиха мнозина, върнаха се в Листра и Икония и Антиохия,  
22 и утвърдяваха душите на учениците като ги увещаваха да пребъдват във верата; и поучаваха ги че с много скърби требва да влезем в царството Божие.  
Деяния 14 глава
--------------------------
Но ако търпите кога струвате добро и страдате, това е угодно пред Бога.  
21 Защото на това сте и звани; понеже и Христос пострада за вас, и остави пример вам, да последвате по неговите стъпки;  
22 който грех не е сторил, нито се намери лъст в устата му;  
1 Петрово 2 глава
-------------------------
1 И тъй, понеже Христос пострада за нас по плът, оръжете се и вие със същата мисъл; (защото пострадалият по плът престанал е от греха;)
1 Петрово 4 глава
-----------------------------
10 А Бог на всека благодат, който чрез Христа Исуса е призвал нас във вечната своя слава, като пострадате малко, той да ви усъвършенствува, да ви утвърди, да ви укрепи, и да ви направи непоколебими.
1 Петрово 5 глава
-------------------------------
Защото, както изобилват в нас Христовите страдания, така и нашата утеха изобилва чрез Христа.
2 коринт 1гл
-----------------------------
И тъй, не се срамувай да свидетелствуваш за нашия Господ, нито се срамувай от мене - затворник за Него, но участвувай в страданията за благовестието по силата дадена от Бога,
2 Тимотей 1 гл
---------------------------
с камъни биваха убити, с трион претрити, с мъки мъчени; умираха заклани с нож, скитаха се в овчи и кози кожи и търпяха лишение, бедствия и страдания;
Посл.Евреите 11 гл
------------------------------

не знам какво си чел
май нищо

още има много освен посочените
« Последна редакция: 04 Януари 2012, 10:10:34 от Търпелив »
Активен
Плевнелиев и ГЕРБ угодничат на поробителите на България!
И 120 депутати са твърде много в Народното събрание!

Търпелив

 • Шампион
 • *****
 • Популярност: 319
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 13186
 • в политиката и един мандат им е много
Re: Изтезаван заради вярата си
« Отговор #44 -: 15 Януари 2012, 13:01:46 »

без да познаеш страданието и без да се замислиш какво са преживели такива хора
трудно ще познаеш Христа
Той дойде за да пострада първо
после да възкръсне
Кой ти каза че без да страдаш не може да познаеш Христа къде го пише ?
Защо лъжеш а ?
А и тези са далеко от Христа и близо до дявола.
Ти провеждаш долна сектантска пропаганда .
Шнур за сектите и пропагандаторите им !!!
19 Между това дойдоха Юдеи от Антиохия и Икония които убедиха народа та биха Павла с камене, и го извлекоха вън из града като го възмнеха че е умрел.  
20 А когато го обиколиха учениците стана та влезе в града; и на утринта отиде с Варнава в Дервия.  
21 И като проповедваха евангелието и в този град и научиха мнозина, върнаха се в Листра и Икония и Антиохия,  
22 и утвърдяваха душите на учениците като ги увещаваха да пребъдват във верата; и поучаваха ги че с много скърби требва да влезем в царството Божие.  
Деяния 14 глава
--------------------------
Но ако търпите кога струвате добро и страдате, това е угодно пред Бога.  
21 Защото на това сте и звани; понеже и Христос пострада за вас, и остави пример вам, да последвате по неговите стъпки;  
22 който грех не е сторил, нито се намери лъст в устата му;  
1 Петрово 2 глава
-------------------------
1 И тъй, понеже Христос пострада за нас по плът, оръжете се и вие със същата мисъл; (защото пострадалият по плът престанал е от греха;)
1 Петрово 4 глава
-----------------------------
10 А Бог на всека благодат, който чрез Христа Исуса е призвал нас във вечната своя слава, като пострадате малко, той да ви усъвършенствува, да ви утвърди, да ви укрепи, и да ви направи непоколебими.
1 Петрово 5 глава
-------------------------------
Защото, както изобилват в нас Христовите страдания, така и нашата утеха изобилва чрез Христа.
2 коринт 1гл
-----------------------------
И тъй, не се срамувай да свидетелствуваш за нашия Господ, нито се срамувай от мене - затворник за Него, но участвувай в страданията за благовестието по силата дадена от Бога,
2 Тимотей 1 гл
---------------------------
с камъни биваха убити, с трион претрити, с мъки мъчени; умираха заклани с нож, скитаха се в овчи и кози кожи и търпяха лишение, бедствия и страдания;
Посл.Евреите 11 гл
------------------------------

не знам какво си чел
май нищо

още има много освен посочените
и нещо което слага точката на въпроса за страданието
въпреки че може още много да се говори

допълвам го не заради човека с когото спорихме във форума
а за който се интересува наистина
---------------

3 Защото размислете за Този, Който издържа от грешните такова противоречие против Себе Си, та да ви не дотегва и да не ставате малодушни,  
4 Не сте се още съпротивили до кръв в борбата си против греха.  
5 И сте забравили увещанието, което ви съветва като синове: - "Сине мой, не презирай наказанието на Господа, Нито да ослабваш, когато те изобличава Той;  
6 Защото Господ наказва този, когото люби, И бие всеки син, когото приема",  
7 Ако търпите наказание, Бог се обхожда с вас като със синове; защото кой е тоя син, когото баща му не наказва?  
8 Но ако сте без наказание, на което всички са били определени да участвуват, тогава сте незаконно родени, а не синове.  
9 Освен това, имали сме бащи по плът, които са ни наказвали, и сме ги почитали; не щем ли повече да се покоряваме на Отца на духовете ни и да живеем?  
10 Защото те за малко време са ни наказвали, според както им е било угодно, а Той - за наша полза, за да съучаствуваме в Неговата светост.  

11 Никое наказание не се вижда на времето да е за радост, а е тежко; но после принася правда като мирен плод за тия, които са се обучавали чрез него.  
12 Затова "укрепете немощните ръце и ослабналите колена",  
13 и направете за нозете си прави пътища, за да не се изкълчи куцото, но напротив, да изцелее.


Евреи 12 глава
-------
« Последна редакция: 15 Януари 2012, 13:01:12 от Търпелив »
Активен
Плевнелиев и ГЕРБ угодничат на поробителите на България!
И 120 депутати са твърде много в Народното събрание!
 


SMF 2.0.6 | SMF © 2011, Simple Machines
Никоя част от този сайт не може да бъде копирана или репродуцирана, освен след писмено съгласие от страна на АТАКА © 2006 - Всички права запазени.