Вестник АТАКА

23 Септември 2017, 10:10:39
Добре дошъл/дошла, %1$s. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Радио Атака

Автор Тема: Български национализъм - материали  (Прочетена 14879 пъти)

МИШОК@

 • Герой
 • ****
 • Популярност: -441
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 6204
Re: Български национализъм - материали
« Отговор #45 -: 11 Февруари 2014, 19:07:28 »

Как се рушат основи...
« -: Март 21, 2009, 18:19:02 »
Да така се рушат основите на българското и България. Малко по малко, лекичко и колкото и да са здрави се разрушават и падат.
Кои рушат основите и как го правят ?
Ами това са една немалка група от хора: обявяващи се за български националисти с подръжниците си и толериращите ги : стават доста и рушат сериозно.
Сега ще дам за пример някои от тях и ще обясня кое и как рушат.
Започваме с Йоло Денев.
- в началото на демокрацията: този изглеждаше нормален и даже беше интересен и симпатичен. Колкото повече внимание му обръщаха медиите, толкова се възгордя и накрая стигна до състояние на откровена лудост. Знаете тоя все дрънка за някакъв си ТАНГРА и пра-българи и измислено от него танро-пра-българско величие. Изглежда безобиден луд, ама не е съвсем така.
Следва Елтимир - Ангел Грънчаров - Иванич.
- тоя е бил ала-бала дисидент и даже е ходил в СССР, където попаднал в сектата на Висарион и съвсем е полудял.
Той си беше създал и своя секта " войните на Тангра"
Забележете и него, като лудия Денев все натам го дърпа към ТАНГРА.
Сектата му макар и само по нета : рушеше основите на българското здравата. Накрая Елтимир съвсем полудя и в пияно състояние започнал по нета да тормози сектантите си, а на една среща довел друг психар, та уж да ги снимал, сектантите на тангра си помислили че : че тоя е наистина от службите и му били шута на гурото. Абе с една дума доста шантава работа.
Сега като нов гуро на войните се опитва да се изживее : един друг яко ненормален - Йордан 13, на тоя съм му виждал снимката и мога да ви кажа само че е невероятно неприятен изрод.
Следва Ziezi
Този пък се има за един от най-най -ама най-умните хора на света. Верно е малко неграмотен, ама карай да е весело. Измислил си е нова история за всичко, няма нещо дето не може да обясни, абе страшен ум - заеби. Има си някаква страница и там може да видите невероятно ненормалните му творения - как ги измисля не знам: сигурно в главата му има цял легион от бесове , а може и повече. И той така е близък до Тангра и пра-прабългарите.
Следва великия Боян Станков Расатев или Расате.
За разлика от останалите тоя е доста хитър. На базата на гаража си е направил и организация - БНС. Сега им взима наем за тоя гараж, ама това е положението - решил е и е поосребрил национализма си.
Този има мерака да оправя България, ама не може да завърши тъпанарския НБУ, който го завършва всеки супер идиот.
При него момента с тангра е тънък и прикрит, ама го има, както и с пра-българите. И той си е поизмислил малко история : да не остане назаде от останалите хаховци.
И така всички посочени от мене се характеризират с следните влечения.
- Тнгра
- пра-българи
-антиславянстки виждания и отричане да имаме и капка славянска кръв
-естествено са антихристияни.
- не работят. Само май Расате още работи : изкупува крадено желязо от циганите.
- нямат више образование, а им се иска да имат. Не че това образование у нас струва нещо и има качество.
-измислят си история, ама здравата.
- лъжат, като цигани.
- не са наред с главите : ненормални са и имат бесове.
-за тях историята ни свършва при Борис-Михаил и никак не им харесва величието на цар Симеон велики и не говорят за него.
Как тези рушат къщата наречена България.
Цялото ни възраждане започва от една книга на отец Паисий - история славяно-българска. С тази книга народа се събужда от турското иго, възражда се, вдига априлското въстание, следва руско-турската война и свободата. Ако греша поправете ме.
Като казват че нямаме и какпка славянска кръв : излиза че история славянобългарска е тотално объркана и грешна. От тука е грешно и възраждането и априлското въстание, и освободителната руско-турска война и освобождението. Абе не случайно тези идиоти имат афинитет към исляма.
Та ето как се руши един от основните камъни на основата.
Другия камък е ХРИСТИЯНСТВОТО. Според тези България преди Борис-Михаил е била супер велика и ала-бала ей така си дрънкат какви ли не тъпизми. За тях България при цар Симеон велики не е имало, ако тогава да е била най-велика и голяма. За тях цар Калоян не е разбивал крътоносците, нито пък Иван-Асен е бил велик. И знаете ли защо ? Защото това са царе и владетели - Християни.
Сега да видиме нататъка.
За тия Левски е бил глупак, като им слушаш мнението за християнството.
Та той е бил монах, заклевал е комитетите си: върху евангелие - символ на истиноста и честа, с кама и револвер - символ на кръста дето ще носят заклелите се. Преди обесването си се е изповядал и причастил, а на бесилото е извикал " Боже спаси България " Забележете Боже, а не Тангра или Лада или нещо подобно.
Тъпи са според тях и Стефан Караджа и Хаджи Димитър. Първо защото имат християнски имена и защото преди да влезнат в българските земи да се бият с османците са се причастявали и отслужвали молебен.
Тъпи са им и опълченците: дето спечелиха най-най-важната битка.
Тези пък са имали знаме - самарското с кръст на него, и при освещаването му в гр. Самара 2500 опълченеца сред които и уморения вече 66г. Гаджал воевода : са паднали на колене и почели знамето, а после в боевете са го пазили без да жалят живота си.
На калпаците си тези наши супер герои са имали забележете не знака ипсилон-хуи, уи или нещо подобно , а православни кръстове.
Ами след освобождението ? Непобедимите ни бойни знамена са до едно с кръстове, имамали сме орден " кръст за хтаброст" не епсилон -уи-хуи -*** или нещо подобно.
На сабите на офицерите водели безтрашните ни войни е пишело " за Бог, царя и България " , а не за Тангра, лада или нещо подобно и шантаво.
Та другарите антихристи рушат тези основи смелата, без да му мислят много много.
Ама я да ги питам тия изроди ненормални и бесновати :
- вие някаква реална история да събуди народа дали сте написали , дали от град на град сте я разпространявали а ?
- да не би да сте по-велики или умни от царете : Борис-Михаил, Симеон, Калоян , Иван-Асен и останалите ?
- да не би пък, като Левски да създадохте комитети, ка купихте, като него оръжия, да съсекохте 3-ма турци в Белград, да ви обесиха, като него за България , дали не са я обикаляли 9г. а ?
- абе изроди, вие бяхте ли опълченци , защитихте ли някак родината, на върха бихте ли се, турчин ли убихте, знаме ли вяхте някъде в бой, а не на манифестация ?
- да не би пък да сте участвали в някоя война и да сте носили някое от непобедимите ни знамена, или пък да сте водили с сабя в ръка атака срещу: сърби, гръци и какви ли не врагове.
Ама защо ли ги питам ? Кой на тези изроди ми кажете: им дава правото да рушат и тази българска основа. Много са умни ли, образование ли имат, какво са тия? Правят го защото са ненормални и имат бесове.
Трябва да се знае и че : тези дето ги траят, следват и им симпатизират - също рушат основите на родината и са като тях гадове.
Та помислете си занапреде кой е прав : тези дето изредих или тая група от психари?
Активен
Бъди верен до смърт , и ще ти дам венеца на живота (Откр. 2:10)

МИШОК@

 • Герой
 • ****
 • Популярност: -441
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 6204
Re: Български национализъм - материали
« Отговор #46 -: 11 Февруари 2014, 19:07:02 »

По повод на персонално засегнатите.
Съгласен съм , че Йоло Денев е болен човек, когото е неуместно да демонизираме.
Надали някой го взема насериозно, така че според мен е безобиден човек с душевни проблеми, на когото можем само да съчувстваме
Зиези, Расате и останалите са доста по-опасни с агресивното си хулене на Православието и Светото писание и с фантазиите за някаква българска вяра, по-православна от Православието.
Въпреки това, аз не храня лоши чувства към тях - смятам ги за добронамерени хора, който са дълбоко заблудени.
Най-лошото е, че те отказват да обсъждат заблудите и фантазиите си и да ги защитават с логически аргументи, като същевременно ги натрапват по най-нетолерантен начин на останалите съфорумци.

Лошоте е, че доста хора могат да се полъжат по тези фантазии, които колкото и да са глупави, ласкаят националното самолюбие на хората, които нямат национално достойнство и затова отчаяно си търсят такова. С други думи, ако някой заменя нелицеприятната истина с ласкателни лъжи, винаги ще намери последователи сред по-слабите духом (които винаги и навсякъде са мнозинство).

Според мен, тези и подобни популистки анти-Православни измишльотини наистина рушат скалата, върху която е изградена българщината, като заблуждават слепите.
Откъде се взеха тези фантазии?
Комунистите направиха много за да убият вярата в народа и донякъде успяха.
Но човек не може да живее без духовност, без смисъл в живота, и  затова в духовния вакуум предизвикан от комунистическите гонения избуяха бурени, като езотерично-източните залитания на Людмила и кръга около нея, като култа към баба Ванга и други врачове и врачки и т.н.
Днешното псевдо-патриотично танграджийство и глупостите за "българско благовестие на Сина" са последният резултата от именно тези духовния лутания по времето на късния соц.

Най-опасни обаче не са тези - не са танграджиите и богомилстващите.
Най-опасни са тези, които се опитвата да изкривят и окарикатурят Светото Православие, като оневиняват комунистическите демони, които се опитаха да унищожат вярата ни.  Не само ги оневиняват, ами и ги изкарват светци и защитници на Православието.  Пред тези чудовищни лъжи, таграджийството и богомилството бледнеят.
Комунистическата паплач се опитва да си върне властта върху душите на хората, като прегръща с отровна прегръдка Православието. Демоните влязоха в църква и започнаха да се кръстят.  Много обичали  Православието и то било нещо като комунизма, а Сталин бил негов светец и защитник.
Братя, да се противопоставим на демоните, да не позволим отново да излъжат хората!
Активен
Бъди верен до смърт , и ще ти дам венеца на живота (Откр. 2:10)

МИШОК@

 • Герой
 • ****
 • Популярност: -441
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 6204
Re: Български национализъм - материали
« Отговор #47 -: 22 Февруари 2014, 19:07:29 »

Седя и си мисля ако има бг-национализъм : от кога датира, кои са основите, символите му, културата на този национализъм, героите му и т.н.
И да ви кажа не мога да си дам ясен и точен отговор. На практика няма и не е имало подобно нещо с няколко изключения разбира се, които странно защо днешните националисти не искат да си спомнят. "Възраждането" тръгва добре, но завършва преждевременно с навлизане в освободителното ни движение на разни масоно-сатанински идеи и откровено чуждопоклоничество на запада, което е много, много жалко.
Добро начало с катастрофален край. На практика нашият национализъм още тогава започва да се изражда в някакво свинско поклоничество на запада и западните неща, особено в духовната сфера.
Започва да се смята че потурите са нещо тъпо и народните ни носии също и се заменят с дрехи, забележете от същият плат , но с друга кройка. След това по същият начин започва да се подменя и духовността ни. Самата популярност на сектанта, измамник и сатанист  Дънов по онова време говори за едно наистина сериозно духовно разложение. За мене българите предадохме себе си: когато си свалихме потурите и поясите. Между другото масона -сатанист К. Георгиев страшно се е дразнел от народните ни носии и е провеждал кампания срещу носенето на пояси.
Уж златните времена на бг-национализма не са друго , освен поклонение на западната идеология нацизма. Верно доста са се украсявали с български неща, ама са копирали от немците.  Интересна е историята на "калпаците" след освобождението се носят и от военни и от полиция и стражари, но 20-на г. по-късно биват заменени с фуражки. Защо, какво са пречели ? Остават само в т.н. "Юнашки дружества" до края някъде на 1-та световна и после биват забравени. Националистите от преди 9-ти не ги искат, не им харесват не са им по немски образец. Днес тази характерна за нас българите символична шапка не е на почит сред националистите ни. Явно защото не е модна и я нема в холивудските филми.
Да не говорим за външността и същността на БНС, които продължават и без лудият антихрист и про-мисиомански настроен Расате да подменят националните ни герои с други.
Гледам го един: сложил си някакво военно яке, вратовръзка, а върху нея розета, шапка западен модел и се начил, като маймуна и се представя за автентичен националист. 
С колкото смятащи се за националисти да говоря, толкова различни мнения чувам по въпроса.
- едни са за тангра,
 други са антихристи, трети зороастристи, християни, ама някакъв странен вид, има почитатели на фантазиите за древната история, сатанисти, нацисти и какво ли не има даже Вангисти и  дъновисти, само нема верно българи.
Културно нещата пък са още по-зле. Въобще не се интересуват от нищо българско, даже и не знаят кое е наше и кое не. Те са някакви ултра модерни националисти, за някакъв странен моден национализъм.
После циганите, турците, евреите, сърбите и какви ли не други ни били виновни.
Айде стига бе !!! Не знам турци и цигани да ходят от врата на врата и да викат подменете Левски с Луков , или не раждайте и не си харесвайте народните носии. Страшното е че това го правят българи и то наричащи се националисти.
Да ви кажа ли до къде ще стигне всичко това и как ще свърши?
Ще ни сцепят, смачкат разбият на парченца. Културната цивилизационна война е в разгара си и ния я губиме доброволно по всички фронтове и много от нас даже воюват на страната на врага.
Активен
Бъди верен до смърт , и ще ти дам венеца на живота (Откр. 2:10)

МИШОК@

 • Герой
 • ****
 • Популярност: -441
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 6204
Re: Български национализъм - материали
« Отговор #48 -: 23 Март 2014, 18:06:25 »

СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ


На край, теглото наше до върха си пристигна
 и ножът агарянский до кокала опре,
и цял народ отчаян си знамето издигна
 оковите да счупи ил храбро да измре.

Почна се битка люта и черна кръв затече,
между тиран и робът зафана се борба,
омраза петвековна избухна страшно вече,
вулканът с гръм и с лава внезапно закипя!

Полмесеца и кръста ужасно се сблъскаха,
Балканът разтреперан начена да гърми...
И българските гърди по-силно затуптяха,
и българското име екна по вси страни.

О, храбри панагюрци! О, синове достойни,
във вази е кипяла Асеневата кръв,
вий първи меч дигнахте и пряпорците бойни
 и пуснахте на воля Шишмановия лъв!

Задрънкай, гусло моя, гърмете вие, струни,
и звукове по-мили издайте тоя час,
че духове велики имало помежду ни,
че бъдеще светливо имало и за нас.

Но върлий азиатец, обзет от ярост дива,
великата идея да я зарине в гроб,
сече, гори и роби, обесва и убива -
по-скоро да помаже въстаналия роб.

И цялата Европа да спази мир злокобен,
съзира хладнокръвно как падаме и мрем
 и не простира ръце на наш народ поробен
 да го избави веке от срамният ярем.

И казва, като мисли за плячка само тлъста:
 "Хасан е нам потребен, нам требува мирът!"
И гледа как полмесец безчести, тъпче кръста
 и милиони души как в робство пищът!

Но племето славянско, във мъките калено,
омръзна му да тегли туй иго на светът
 и бори се юнашки... на бога уверено
 и гръмогласно вика: "Свобода или смърт!"

Букурещ, май 1876 
Активен
Бъди верен до смърт , и ще ти дам венеца на живота (Откр. 2:10)

МИШОК@

 • Герой
 • ****
 • Популярност: -441
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 6204
Re: Български национализъм - материали
« Отговор #49 -: 24 Март 2014, 20:08:31 »

1. ВЯРА В БОГ
 Аз Мишок  съм  твърдо убеден в това, че политиката е неотделима част от религията. Само човек, уважаващ Божествения Порядък, може да стане истински патриот.

2. НАЦИОНАЛНАТА САМОБИТНОСТ
 Вярвам  в това, че всяка нация се явява Божествено творение, а не продукт на исторически и географски условия. Аз  също така смятам, че всяка нация има своя причина за съществуване на тази земя.  А нацията, която не изпълнява възложената й , от Господ мисия, изчезва, и трябва да изчезне, като неплодотворна  от лицето на Земята.

3. ЧОВЕКЪТ- БОЖИЕ СЪЗДАНИЕ
 Човекът се явява носител на висши ценности, които го издигат над индивидуалното (животинското) съществуване. Висшата духовна ценност - възможността да бъде Божие творение - превишава всички материални потребностти на човека. За реализацията на духовните си ценности, човек е длъжен да се бие и бори до дупка  и жертвува себе си, ако се налага. Сред всички тези принципи, съществува и принцип на йерархическия порядък: индивидът е длъжен да се подчинява на своята нация, а нацията е длъжна да се подчинява на Бог и Божествените закони.

Активен
Бъди верен до смърт , и ще ти дам венеца на живота (Откр. 2:10)

МИШОК@

 • Герой
 • ****
 • Популярност: -441
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 6204
Re: Български национализъм - материали
« Отговор #50 -: 02 Май 2014, 14:02:28 »

За Българския национализъм


Като цяло национализмът като движение, чувство, доктрина и пр. не е еднакъв за всяка нация. Наред с общите белези, които притежава национализмът на всяка нация, той притежава и специфични особености. За това е правилно да се говори за национализъм на различните нации – Германски национализъм, Американски национализъм, Френски национализъм, Руски национализъм, Български национализъм и т.н.

Но какво всъщност е национализмът? По този въпрос са се изказвали много специалисти в областта и има много натрупани мнения и определения. Според френски учени национализмът е лоялност на гражданите към нацията и държавата. Според други автори национализмът представлява състояние на духа и борба срещу опитите за унищожаване на културната идентичност. Важно е да се спомене, че едва ли някога ще се уточни и дефинира какво всъщност точно трябва да се разбира под понятието национализъм, защото всеки влага собствен смисъл в тази дума в зависимост от интереса, който преследва. За нашата цел възприемаме следното схващане за национализма, а именно, че той представлява цялостно изградена доктрина.

И така, национализмът е доктрина, която трябва да се разглежда като идеология и мироглед на всяка нация и национална държава. Основната и цел е изграждане единство на нацията, нейното запазване и преуспяване в условие на национална държава. Той се изразява с любов към Родината, нейния народ, език и култура, нейните традиции, обреди и обичаи. Привързаност към държавата и готовност за саможертва в името на нейното съществуване и развитие. Доктрината на национализма се изгражда от няколко елемента:

1. Патриотизъм – означава любов към Отечеството, непрекъснат стремеж за неговото опазване от външни и вътрешни врагове. От тук става ясно, че не е правилно да се поставя знак за равенство между национализъм и патриотизъм, защото патриотизма представлява важен детайл от цялостната националистическа доктрина.

2. Родолюбие – означава любов към семейството, рода, етноса, нацията. Представлява съвкупност от чувства и се характеризира със саможертва в името на народа и държавата. Родолюбието е носител и пазител на:
►Национална ценностна система – култура, език, народопсихология, народно творчество, традиции, обичаи, история и т.н.

►Национално самосъзнание – това е чувството да се самоопределиш като българин.

►Национална чест – изразява се със самочувствие, че принадлежиш към дадена нация и с гордост носиш нейното име.

►Национално достойнство – нагласа, че носиш и представяш пред света най-добрите качества на своята нация, с които се гордееш.
 

 След като се установи какво представлява национализмът, най-важното за нас като българи е да разберем какъв е българският национализъм. Българският национализъм води своите корени назад в историята ни. На първо място той се характеризира с любов към Отечеството ни България. Това е първата и най-важна черта. Тя се доказва исторически, за да видим какви са били нашите деди и да взимаме пример от тях. Така се спазва тази приемственост между поколенията. Всички наши деди, които днес ни служат за пример са обичали България безрезервно – Кан Кубрат, Кан Аспарух, Св. Княз Борис, Цар Симеон, Цар Калоян, Св. Паисий Хилендарски, Васил Левски и т.н. и т.н. Стотиците хиляди знайни и незнайни български войници живели и воювали през средновековието и в по – ново време, както и обикновените българи и българки, които са обичали своята земя и са били готови да я бранят от всичко.

Българският национализъм се характеризира и с любов към българския народ. Хиляди българи са давали живота си заради своите сънародници – за да живеят и развиват свободно и нормално. Българският националист трябва да питае обич към своя сънародник българин, защото всички българи са синове на общата ни Родина България.

Българският национализъм отхвърля всякакви опити за източно или западно културно и историческо вмешателство и налагане и възприемане на техните празници и обичаи. Българският национализъм се обявява против това, защото по този начин има опасност от размиване и унищожаване на националните традиции на България. Национализмът ни е затворен за чуждите културни влияния. Неправилно е и, когато се правят опити да се вплитат Българският с Немският национализъм, Адолф Хитлер да бъде възприеман като своего рода герой за България и на него да се отдават почит и уважение, а делата, които той е извършил да бъдат възхвалявани. Личността на Хитлер, неговият живот и дело не могат да имат нищо общо с Българския национализъм, защото той е немски герой.

Мнозина биха сметнали, че така описан Българският национализъм представлява безобидна и толерантна система от схващания. Но това не отговаря на истината. Българският национализъм може да бъде изключително агресивна доктрина. Тази агресия може да бъде насочена към всичко или всички, врагове на България. Национализмът е най-доброто оръжие и щит за защита на Родината. Българския национализъм възприема за врагове абсолютно всички, което заплашват по някакъв начин България без значение от народността им, расата, етноса, идеологията, убежденията, ориентацията и всичко останало. Българският национализъм е в постоянна готовност за война в името на запазване на българската държава и българския народ. Българският национализмът не означава непременно да мразиш произволно някого и с това да се изчерпват задълженията ти към Родината. Но национализмът учи да се опълчваме срещу всичко вредно за България.
http://вярност.net/index.php?option=com_content&view=article&id=139:2013-02-17-06-48-33&catid=2:2012-08-25-10-35-47&Itemid=5
Активен
Бъди верен до смърт , и ще ти дам венеца на живота (Откр. 2:10)

ioanivan

 • Коментатор
 • ***
 • Популярност: -24
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 581
 • За ходещите мъртъвци земята отсега е тяхна !
Re: Български национализъм - материали
« Отговор #51 -: 18 Юни 2014, 11:11:35 »

Това обяснява мотивите на постигнатата масонска цел - преждевременното "освобождение" на България от турско робство. Сравнение с преждевременното раждане - аборт! - УДАР по Православието и разчистване на пътя на Антихриста.
Но нашето настояще обяснява премъдрия Божий Промисъл към нас - българите - допускайки да тънем в материалната тиня,  да се сетим за и видим духовната ни собствена тиня - всеки индивидуално - вътре в себе си - да измие в "Силоам" калта от духовните си очи и да прогледа за добрите дела в полза на отечеството си.
Активен
Христос възкръсна от мъртвите,
със смъртта Си - смъртта разруши
и на седящите в гробовете
- живот дарува.
Къде ти е Смърте, жилото и къде ти е Аде, победата ?!

Centurion

 • Коментатор
 • ***
 • Популярност: -77
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1890
Re: Български национализъм - материали
« Отговор #52 -: 15 Юли 2015, 17:05:14 »

Ама народа и обществеността го иска и царя усещайки че може да има неприятности се съгласява на тази война, предпочитайки да я загуби, както се е смятало, отколкото да рискува трона си.

Умрях да се хиля на това твърдение.Жено Мюмюнова,титулът на руския владетел започва с "Божиею поспешествующею милостию, Мы,???, Император и Самодержец Всероссийский...".По Божията милост и Самодържец,амсалако!Не по обществено мнение.Няма руски император,който да го е бръснело общественото мнение.И ако това мнение не отървало на императора или се е противопоставяло на неговото,то тия зелки с мнение били отрязвани или пращани на каторга.Рискувал бил трона си...Фифи,Мюмюн май е през задника ти е проникнал и в мозъка ти с рязаната карабина?
Активен

Allen Dulles

 • Новобранец
 • *
 • Популярност: 41
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 89
Re: Български национализъм - материали
« Отговор #53 -: 03 Ноември 2015, 21:09:38 »

Пеерас, тук ли си говориш сам бе?!
Активен
 


SMF 2.0.6 | SMF © 2011, Simple Machines
Никоя част от този сайт не може да бъде копирана или репродуцирана, освен след писмено съгласие от страна на АТАКА © 2006 - Всички права запазени.