Вестник АТАКА

27 Април 2017, 19:07:03
Добре дошъл/дошла, %1$s. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Радио Атака

Автор Тема: Тема посветена на "великият" Христо Ботев.  (Прочетена 6091 пъти)

Haidut

 • Коментатор
 • ***
 • Популярност: -162
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 552
Re: Тема посветена на "великият" Христо Ботев.
« Отговор #15 -: 26 Юни 2014, 19:07:46 »

Толкова уважавате Ботев че оспамихте темата за него с простащините си. Представям си какво щеше да е, ако не го уважавахте.
Простотията нема умора и край.
Активен

Centurion

 • Коментатор
 • ***
 • Популярност: -73
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1904
Re: Тема посветена на "великият" Христо Ботев.
« Отговор #16 -: 27 Юни 2014, 00:12:44 »

Абе, мишленце вдлъбнато, естествено че ще бъде оспамена. Ти да не реши, че ще плюеш по Ботев просто ей така? Темата ти е кенеф, затова ще бъде оспамвана непрекъснато, докато модераторът-пeдераст не изтрие мишите ти полюции.

!!!!!
Активен

Centurion

 • Коментатор
 • ***
 • Популярност: -73
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1904
Re: Тема посветена на "великият" Христо Ботев.
« Отговор #17 -: 27 Юни 2014, 00:12:28 »

]
Може и да си прав, признавам. Вероятно се е разиграла някоя хомо драма. Любов, ревност, изневяра, кулинария и други низки страсти...

В ляво миша,от дясно Мюмюн.Снимка от сватбата....


print screen windows
Активен

Haidut

 • Коментатор
 • ***
 • Популярност: -162
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 552
Re: Тема посветена на "великият" Христо Ботев.
« Отговор #18 -: 27 Юни 2014, 09:09:58 »

Налага се да заключа темата, т.к. се превръща в тема на двама психично-болни П******тини. Центурион и Алфонсо  спрете се бе .
Активен

Haidut

 • Коментатор
 • ***
 • Популярност: -162
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 552
Re: Тема посветена на "великият" Христо Ботев.
« Отговор #19 -: 27 Юни 2014, 09:09:48 »


Убийството на Ботев
Хипотеза на един юрист


Продължение от брoй 2Един сериозно уличаващ фактМного автори се опитват да определят мястото, откъдето е стреляно, посоката на куршума, силата на звука от гърмежа. По тези въпроси е излишно да се коментира, защото няма никакви опорни точки. Сам Н. Обретенов отнема възможността да се разисква. На въпроса на д-р Панчев - член на една от комисиите (в. "Независимост", бр. 2406-2414 от 1-11 юни 1919 г.): "Гърмежът отблизо или отдалеч се чу?", той отговаря: "Не мога да кажа с положителност от какво разстояние се е стреляло."

Но за определяне на "разстоянието" има един друг факт, на който искаме да се спрем. В учебника по Съдебна медицина на проф. Иван Попвасилев и проф. Стойчо Радонов на стр. 102-104 четем: "Когато предметът, в който се стреля, е на близко разстояние, изброените фактори - пламъкът, газовете, саждите, барутните и неметалните частици - достигат до целта и допълват действието на куршума. Те оказват увреждащо действие върху тъканите по механичен начин."

"С намаляване скоростта на куршума (от далечно разстояние - б.а.) повредите все повече загубват свойствата си на огнестрелни и в тях все повече изпъква формата на куршума."

"Поради ударното странично действие на проектила (куршума) притиснатите тъкани и след преминаването му продължават своето движение встрани (от действието на ударните вълни), вследствие на което се образува голяма кухина, превишаваща няколко пъти обема на проектила. Колкото по-голяма е скоростта и размерът на проектила, толкова по-голяма ще бъде предадената на тъканите кинетична енергия, а оттук и по-силно ще бъдат изразени временната кухина и ударната вълна на обкръжаващите тъкани."

Тъй като не е направено оглеждане на дрехите и на самата рана, не е направена и аутопсия на трупа, не може да се говори с положителност за посоката на куршума, за да се твърди, че той е стигнал гръбначния стълб, какъв е размерът на раната или че е стреляно от упор. Остава открит въпросът - дали от близко или от далечно разстояние е стреляно?

Никола Обретенов ни казва, че "кръвта шуртеше толкова много, че напълваше пазвата и окървавяваше картата". При това изобилие на кръв хирургът, доц. Шопов, от Пловдивския медицински институт дава мнение, че изстрелът не е даден от "далечно разстояние", защото кръвоизливът би бил много малък, тъй като отворът на входната рана би бил малък и почти ще се затвори от меката тъкан; а още повече като се има предвид, че кръвта от разкъсаното сърце или от по-големия кръвоносен съд се излива в гръдната кухина. При това изобилие на кръв не може да не се приеме, че изстрелът е даден от "близко разстояние". Това "близко разстояние" също е един сериозно уличаващ факт.Страх от разследванеСлед спора при съвещанието изгърмява пушка.

В историята на революционните движения в света не за първи път се случва последният аргумент да бъде куршумът.

Кавгата ще да е била твърде голяма, духовете на спорещите са били възбудени, за да се стигне до стрелба.

Изстрелът е внезапен, спонтанен - внезапен умисъл за убийство в психическото състояние на афект от страна на автора.

След първоначалното изживяване на ужаса от станалото идва окопитването. Пристъпва се към вземане на решение: станалото - станало, но какво трябва да се прави по-нататък? Ако ставаше въпрос за разумно решение, съвсем естествено и логично би било да погребат трупа и да съобщят на четниците за смъртта на войводата. Нормално те не могат да мислят - притиснати са от страх. Четниците ще питат и разпитват къде, кога, как и кой е убил техния избран водач. Какво биха могли те, които са били с него, да отговорят на въпросите? Ако беше един, нямаше да има разногласие в избраната позиция за обяснения. Но ако се объркат и почнат да си противоречат?

И понеже в бързината те не могат да измислят убедително и оправдателно обяснение, взели решение да не съобщават за смъртта на Ботева. Убиецът или убийците се страхуват от разследване... Не е убит кой да е, а известният на цял народ поет и революционер!

Решават да изоставят трупа, като преди това го "ограбват". Обретенов взема портмонето, часовника, бинокъла, компаса, картата и пет наполеона; а Апостолов - калпака с лъва, шашката, револвера и мундира. За по-малките не остава нищо - така става по цялата земя! За "ограбването" измислят и обяснение. Целта не е била толкова за вещите, колкото трупът да се направи "неузнаваем". Други пък биха могли да кажат... защото ако се узнае чий е бил трупът, пак могат да възникнат въпросите, от които предумишлено се бяга.

Никола Обретенов не скрива, че са искали да направят трупа "неузнаваем"; но обяснява, че това са направили, "за да не се гаврят с него неприятелите". Обаче обяснението му е съвсем неприемливо. Той живее в турско време и не може да не знае, че турците уважавали падналите си противници. Майка му - баба Тонка, получава трупа на обесения войвода Стефан Караджа, за да го погребе по християнски. Така също са предадени труповете на Димитър Общи и Васил Левски. По-късно турски отдават почит на убитите в Македония четници от четата на войводата Узунов.

Ако трябва да се говори за гавра, то тя е действително извършена, и то от тях, които са оставили трупа на войводата гол и без да го погребат; а те са имали достатъчно време за това - цяла една нощ!

Разбираме ги. Не им е било до погребение, па бил и трупът на Ботев. Цяла нощ те са бодърствали за своя грях и своя страх от разследване...

Ако те действително са мислили да почетат войводата след неговата смърт и да опазят трупа му от оскърбление, можеха, ако сами не могат да направят това, да съобщят на четниците за смъртта на техния водач, а те от своя страна биха направили едно колкото скръбно, толкова и горестно погребение на този велик син на нашия народ.

А за това, както казахме, е имало много или поне достатъчно време за едно погребение. Смъртта е настъпила привечер. Турците са далеч, а четниците са в дола, на 100-200 крачки. Вечерта и цялата нощ е спокойна. Четниците и хората на Обретенов, които отиват при тях в гората, са спали до сутринта, когато наново се появяват турци.

Имало е достатъчно време за почетно погребение на един човек...С лъжа скриха смъртта му"Простили се с войводата, тръгнахме с момчетата за извора. СЪГЛАСИХМЕ СЕ да не казваме никому за смъртта на войводата, макар че мнозина от четниците питаха:

- Къде е войводата?

- Отиде напред и ние вървим след него - отговаряхме ние."

Бихме се съгласили, че има и добри лъжи. Но защо е било необходимо, каква нужда е налагала да се лъжат четниците, че Ботев е жив и че е напред? Сигурно причината е била от много важен характер. И за кого? За четата на българите или за групата на Обретенов?

Обикновено лъжата прикрива нещо нечисто, нечестно. И по-забележителното в случая е, че тази лъжа е КОЛЕКТИВНА. Взема се решение след продължително обсъждане и умуване. Щом има решение, имало е и мотиви "за" и "против". Пълно единодушие! Може само неутралният Перо Херцеговинът да е бил "против", но накрая и той се присъединил към болшинството. Самият той обаче не е разбрал в момента, че е пропуснал влака. Дал е основание за смъртно обвинение - страхливците са сметнали, че е несигурен съучастник.

Никола Обретенов не ни казва защо са взели решението да не съобщават, че Ботев е убит. Нека сами видим какви биха могли да бъдат възможните съображения за тази лъжа.

ОБРЕТЕНОВ: Ако бяхме съобщили за смъртта на войводата, това можеше да отчае и обезкуражи четниците. Те биха преустановили по-нататъшната борба, а ние сме тръгнали да освободим роба или да умрем.

ВЪЗРАЗЯВАМЕ: Ако първия ден лъжата не остане в сила, то на следващия ден или на следващите дни войводата нямаше да го има и нямаше ли да бъде по-отчайваща неизвестността или мисълта, че войводата ги е напуснал, дезертирал?

ОБРЕТЕНОВ: Ние се бяхме разпръснали на групи и четниците можеха да мислят, че е в някоя група.

ВЪЗРАЗЯВАМЕ: На 20 май, когато войводата е убит, четата е още цяла. Липсвали са само около 30 души, които са се заблудили из лозята или са я напуснали...

Не отчаяние, а озлобление и жажда за мъст би бушувала в душите на четниците и те с повече страст биха участвали в сраженията, за да възмездят за смъртта на любимия им водач.

Най-вече от военно гледище е абсолютно необходимо да се съобщи за смъртта, за да може борците да си изберат нов водач, който да ги води, да ги обединява, комуто да се подчиняват. Една бойна група, малка или голяма, не може да остане като стадо без овчар...
Активен

Haidut

 • Коментатор
 • ***
 • Популярност: -162
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 552
Re: Тема посветена на "великият" Христо Ботев.
« Отговор #20 -: 27 Юни 2014, 18:06:55 »

Активен

Haidut

 • Коментатор
 • ***
 • Популярност: -162
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 552
Re: Тема посветена на "великият" Христо Ботев.
« Отговор #21 -: 12 Юли 2014, 20:08:06 »


Иванка Ботьова Петкова - майката на Христо Ботьов.
В тежка нищета изпадат след Освобождението близките на Христо Ботев. Майка му Иванка и неговата съпруга Венета се хранели веднъж на ден със сух хляб, потопен във вода и оцет.
-Дневниците на Народното събрание пазят молби, изпратени от двете жени, които се надявали, че приетият през 1880 г. „Закон за подобряване положението на бедните поборници и опълченци" ще облекчи живота им. Цели 7 години след обнародването, никой не се сещал за най-близките на поета. Дори Георги Живков, приятел на Ботев, а в освободена България министър на просветата и регент, се провикнал в Народното събрание към Захарий Стоянов с думите: „Каква книга си написал за Христо Ботев? Не го ли знаем какъв вагабонтин беше той?"
-През 1887 г. Стефан Стамболов се заема да разреши молбата за пенсия на Иванка Ботева. На едно заседание той крещи пред всички, че, ако не е бил този „вагабонтин" Ботев, сегашните „благовъзпитани господа" нямало да живеят в столицата и „да подписват именцето си в няколко платежни ведомства". Така прошението на баба Ботьовица било разгледано в заседанието на Народното събрание на 21 ноември 1887 година. Под него Стамболов се е подписал: „Прието! 1200 лева годишна пенсия!" Така, вместо 900 лева, колкото предлагала пенсионната комисия, депутатите утвърдили една прилична сума.
-През следващите години след убийството на Стамболов обаче, пенсионната комисия непрекъснато се захващала с парите, които получавала Иванка Ботева. Мнението варирало от това, че пенсията е голяма – до това, че една стара жена няма никакви харчове.
-Заради тези забележки пенсията на Ботевата майка не била намалена, а изцяло отнета. През 1896 г. Иванка Ботева Петкова останала без парична подкрепа от държавата. На 16 декември 1896 г. тя се обърнала към председателя на Народното събрание Георги Янкулов:
„Господин председателю, от V Обикновено народно събрание мен биде отпусната пенсия от сто /100 / лева месечно за заслугите, които син ми Христо Ботев е принесъл за България. Обаче почитаемата пенсионна комисия на основание закона за пенсиите с решение от 5 октомври 1896 г. ми отне това единствено средство, с което преживявах сетните си години. Не подкрепям с документи мотивите си, по които прося пенсия, като считам, че те са известни както на Вас лично, така и на цялото почитаемо народно представителство".
С високо почитание - просителка: Иванка Ботева Петкова
-Молбата на възрастната жена била оставена без последствия. През 1897 г. баба Ботьовица отново пише до Народното събрание да й се възстанови пенсията. Тази молба била докладвана пред депутатите на 1 ноември 1897 г., но отново никой не й обърнал внимание.
-Три години по-късно, след дълго умуване, пенсионната комисия отпуснала 50 лева месечна помощ на старата жена.
В напреднала старост достойната българка се отказала от скромната пенсия и била прибрана в дома на сина си Кирил.
 
Активен

Haidut

 • Коментатор
 • ***
 • Популярност: -162
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 552
Re: Тема посветена на "великият" Христо Ботев.
« Отговор #22 -: 16 Юли 2014, 18:06:04 »

Сами виждате какво са мислили за "великият" Ботев след освобождението. Само Стамболов, който е доста съмнителен се застъпва за пенсията на неговата майка,  пенсия която не е заслужавала. Стамболов по масонска линия разбира се.
Активен

Haidut

 • Коментатор
 • ***
 • Популярност: -162
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 552
Re: Тема посветена на "великият" Христо Ботев.
« Отговор #23 -: 16 Юли 2014, 18:06:26 »Последното сражение, преди смъртта на Ботев, е в района на връх Околчица.
"Авангардът, начело с Войновски, заема гребена на Камарата с фронт на север и запад. Останалите, сред които са Ботев и щаба, се съсредоточават на вр. Купена и Околчица. Редовна турска армия от около два табора под командването на Хасан Хейри бей атакува левия фланг на отбраната, а срещу останалата част от четата позиции заемат башибозуците. Нападението е отбито със стрелкови огън, след което турците решават да обходят и изолират отделните позиции на четниците. Никола Войновски, отгатнал замисъла на противника, парира този опит, а башибозушката атака срещу Купена е отхвърлена с контраатака. За да не бъде изолиран и обкръжен, Войновски в крайна сметка изтегля авангарда от първоначалните му позиции и заема кръгова отбрана на Купена. Постепенно цялата чета се концентрира около вр. Купена, вр. Околчица и падината между тях. Боят продължава до свечеряване, когато огънят отслабва, турските войски се оттеглят, а прежаднелите четници се втурват да утолят жаждата си. Точно по това време, вечерта на 20 май 1876 г. (стар стил), някъде в долината между Купена и Околчица, пада убит Христо Ботев. В началото на нощта за войвода е избран Никола Войновски и оттеглянето на четата към Балкана продължава. След като откриват обаче, че са обградени от всички страни и не могат да преминат р. Искър при с. Лютиброд, четниците се разделят на три групи. Вече доста разколебани, те дават последен отпор на преследващите ги башибозушки части и се разпръсват. От обръча обаче се измъкват само 15 човека, командвани от Войновски, които успяват да достигнат Троянския Балкан, където са разбити на 13 юни. Общо от четата загиват около 130 човека. Останалите живи са заловени и получават присъди."
_________________


Бележки относно въоръжението и бойната подготовка на Ботевата чета:1.около 30 пушки "Шаспо"-сравнително модерни за времето си,останалите са предимно капсулни;2.повечето четници нямат никакъв боен опит и донякъде това е причина за краткотрайността и неуспехите на четата,а не толкова некадърността на Ботев като воевода,които се е погрижил да осигури военно подготвени ръководители (не само Войновски-в четата има още един офицер,но в момента не си спомням името му,който след разгрома с брата на Левски Петър успява да се измъкне в Русия и загива в руско-японската война през 1904г.;освен тях има бивши легисти-Д.Икономов и Спас Соколов,както и хайдути и участници в предишни чети-Дишлията,Йордан Кършовски и др.).
Основна причина за ниската бойна подготовка на Ботевите четници в сравнение с четниците от 1868г. е нуждата от пазене на тайна,което не позволява да им бъде проведено някакво предварително обучение и това не може да бъде вменено като вина на Ботев,защото той трябвало да направи трудния избор дали да обучи хората си,рискувайки да демаскира подготовката,или да заложи на изненадата от внезапното дебаркиране.
--------------------------------------------------------
Във връзка с Ботев не може да не споменем и Таньо Стоянов - Таньо войвода. Един от основателите на Сливенския революционен комитет, определен от Левски за апостол из Ескиджумайско, Османпазарско, Котленско и др. Заловен и осъден на вечно заточение в Диарбекир, откъдето бяга през 1875 г. и отива в Браила. След като Гюргевския комитет взема решение за въстание той сам организира чета от 26 души, на които купува "белгийски шишанета с байонети", чанти, цървули и пр. Преминаването му е съгласувано с Ботев, по чийто съвет се насочва към Олтеница, където преминава на 16 срещу 17 май, а Ботев преминава на 17 май през деня при Козлодуй. Говори се за писмо- пълномощно от Ботев за вдигане на въстание в Сливенско, но то очевидно е изгубено.Четата води 3 сражения - при с. Ломци, при с. Светлен , при които успява да отблъсква потерите и да се измъква през нощта. При с. Априлово където на 27 май четата е разбита, Таньо войвода е убит. Съгледвачът му облечен в турски дрехи и говорещ- чисто турски Димитър Николов - хайдутин избягал от Русчушкият затвор е обесен, макар че въжето му се къса . Оцелелите четници са осъдени, но идва амнистия и ....са освободени. Някои стават опълченци и доживяват старините си в свободна България, като се занимават със занаяти или земеделие. Четата на Таньо войвода е носила съвсем малко пари в жълтици и сребро. Предателство между тях не е имало. Чувал съм, че Обретенов е пазил картата която Ботев, е носил в горния джоб на куртката си, пробита от куршум, от което излиза че Ботев е застрелян в гърдите, е не в гръб.Не знам защо непрекъснато и във всичко трябва да се търси предателство. Днес не можем да кажем нищо освен - бог да ги прости. Както има поход по пътя на Ботевата чета, така има и поход по пътя на четата на Таньо войвода. За мен двете чети и двамата войводи са едно цяло.
Активен

Haidut

 • Коментатор
 • ***
 • Популярност: -162
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 552
Re: Тема посветена на "великият" Христо Ботев.
« Отговор #24 -: 28 Септември 2016, 18:06:36 »

Наглият Ботев, който не си давал много зор да работи  си позволява да ругае на чорбаджийте и духовниците доста смело вероятно  заради увлечението си по модната тогава Парижка комуна . Това в Ботев, аз бих ги отдал по-скоро на естествената му поетична сатанизация и бунтарски дух, който винаги е със сатанински произход. Ботев за мене е един нагъл и комунизиран  младеж в живота се изживява, като спасител на света , ама сам себе си не е могъл да спаси от мизерията, понеже го е мързяло да работи  абе нещо като антиглобализма на днешните пубери. До край си остава с комунистически и сатанински цялостно изграден светоглед - въпреки буйната си брада,  не показва нищо друго сериозно. Да като поет може да го е бивало :Христо Ботев пише "На прощаване" когато е едва 20-годишен! Във всеки случай, Христо Ботев няма, нито опита, нито трудовият стаж, нито четнически години зад себе си, или някакво сносно  социално положение  да си позволи "лукса" да хули чорбаджийте и владиците. За по-добър от тях ли се е мислел ? Между впрочем точно както и Любен Каравелов, който е отрасъл на коленете на прадядо си - Чорбаджи Петко Догана - най-тежкия копривщенски чорбаджия, който със султански ферман е събирал беглик по всички краища на империята и се е движел с подчинена нему турска военна част.  Демек и другарят Каравелов не е наред с потеклото си, дядо му е бил боклук назначен за чорбаджия от турците, те се знае свестни хора не са назначавали.
Активен

Haidut

 • Коментатор
 • ***
 • Популярност: -162
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 552
Re: Тема посветена на "великият" Христо Ботев.
« Отговор #25 -: 28 Септември 2016, 18:06:19 »

Едно просто запознаване със събитията по онова време дават възможността да се направят няколко основни извода относно "великият" воевода:
1-во на четата куца командването, куца и с двата крака. Ботев е смел, енергичен, всеотдаен, но и много-глупав, самонадеят и капризен, както и доста  импулсивен, без никакъв  военен опит, не анализира хладнокръвно обстановката той това не го е знаел даже че съществува, поддава се на гняв и отчаяние, което в такива моменти е пагубно както за командира, така и за хората които води след себе си. Противоречията в т.нар. "Щаб" на четата оказват доста негативно влияние и върху самите четници. След смъртта на Ботев няма единен лидер. Настъпва паника, отчаяние, страх, всеки се спасява както намери за добре.
2-ро не е създадена добра организация за обезпечаване на четата с достатъчно оръжие и боеприпаси, да не говорим за медикаменти. Е поета е бил зает с ботушите си и да пише стихове.
3-то изключително лоша координация с революционния комитет във Враца, чакал е провидението да му свърши работата, нали е бил поет.
4-то лошата или по-точно никаквата  координация и с другите революционни окръзи, впрочем това е един от основните слаби моменти в подготовката на Априлското въстание, по отношение на неговия размах.
Не искам да подценявам ролята и значението от действията на Ботев и всеотдайността му по подготовката на своята чета, но ако желаем да бъдем поне малко обективни е редно да приемем и признаем допуснатите грешки и слабости от лидера на цялостната революционна организация тогава, а лидера е бил нашият другар Ботев.
Активен

Haidut

 • Коментатор
 • ***
 • Популярност: -162
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 552
Re: Тема посветена на "великият" Христо Ботев.
« Отговор #26 -: 29 Септември 2016, 21:09:59 »

Относно Ботев.
"Думите "собственоста е кражба"*** му бяха като "добро утро" и "добър ден". Не смяташе за престъпление, ако собствеността се наруши в името на някоя благородна цел, и той я нарушаваше, за да нахрани своите гладни другари, или пък за делото, но никога за себе си. Той често оставаше гладен, като даваше и последната си пара на другарите си." Из спомените на Димитър Ночев издадени посмъртно през 1926 г. в сп. "Златорог".
Още едно доказателство за социалистически убеждения на нашият герой е че не е венчан с Венета, нещо недопустимо за онези времена. Но и с Венета случаят не е прост. Тя е имала вуйчо владика, който я е подслонил, след като зарязала мъжа си и когото Ботев се е скъсвал да критикува в знак на благодарност вероятно, не винаги оправдано и съответно Панарет меко казано не е харесвал ненормалният  хъш. Та когато тя зарязала вуйчо си и пристанала на Ботев, църковният брак най-малко би бил неуместен нали са били с леви убеждения, какъв църковен брак моля ви се. Да живее разврата..

http://www.promacedonia.org/vrb/
Активен

Haidut

 • Коментатор
 • ***
 • Популярност: -162
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 552
Re: Тема посветена на "великият" Христо Ботев.
« Отговор #27 -: 28 Февруари 2017, 00:12:29 »

СРАВНЕТЕ БОТЕВ и поведението му и поведението на тези хора.
После нека си говорим герой ли е другарят Ботев.
___________________ ___________________ ________________
Погледите съвсем естествено се отправиха към Анастас хаджи Добрев, но той благородно се отказа да поведе сливенските бунтовници и така да впише завеки името си между най-славните синове на града под Сините камъни: той си признаваше, че му липсваше опит, за да застане начело в утрешните битки.
___________________ ______
Обърнаха се към други, които имаха за по-изпечени в бунтовните работи — например Паскал от Глушник, — но и те отказаха; едно било да завардиш път или да бастисаш злочинник — казваха, — съвсем друго да водиш войска срещу войска.
___________________ ___________________ ________________
Схванахте ли разликата, не са искали да водят, защото са били отговорни и без опит и умения са щели само да прецакат хората. Ботев обаче без никакъв опит и умения не само ги е водил , ами като се е разбрало че не става за нищо, категорично е отказал да сдаде командването. С такива герои сами виждате до къде се стига.
Активен

Haidut

 • Коментатор
 • ***
 • Популярност: -162
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 552
Re: Тема посветена на "великият" Христо Ботев.
« Отговор #28 -: 20 Март 2017, 18:06:38 »

ОТНОВО ЗА БОТЕВ.
Не плачи, майко, не тъжи,
че станах ази хайдутин,
хайдутин, майко, бунтовник,
та тебе клета оставих
за първо чедо да жалиш!
Но кълни, майко, проклинай
таз турска черна прокуда,
дето нас млади пропъди
по тази тежка чужбина -
да ходим да се скитаме
немили, клети, недраги!
Аз зная, майко, мил съм ти,
че може млад да загина,
ах, утре като премина
през тиха бяла Дунава!
___________________ ___________________ ___________
 Значи стихотворението е добро, но  е вакаран сатанизъм , макар и незабележимо. С думата " бунтовник" поета ха-хо-ционер иска да припише на хайдутството, масонките стремежи за бунтове и революции. По онова време думата бунтовник е била олицетворение на революционер.Това е лъжа, хайдутите не са били никакви бунтовници, не са се бунтували, те са наказвали, а някои, като Инджето са се борили за свободата на България, а не да са се бунтували за социализъм и сатанизъм. Вместо бунтовник е трябвало да ползва " народен закрилник" или "отмъстител". Ма нали си е бил ха-хо та е приписал бунтовност на хайдутите, е пак добре че е ползвал думата революционер.
Интересно тоя Ботев се е имал за бунтовник, ама дистанционен, защото е бил в чужбина и някак си от там се е бунтувал. Предполагам когато е крал, понеже не е искал да работи го е смятал за бунтовност. То така всеки циганин крадец в днешни дни мое да се изкара бунтовник.
Някои естествено ще кажат ми и ти си такъв бунтовник от Европа и чужбината. На такива отговарям веднага.Разликата е голяма. Аз не се смятам за бунтовник, и не искам да съм никакъв бунтовник, а  и съм против бунтовете. Другата разлика е че : аз работя върху българското и българщината, а това може да се прави и от МАРС, а и си изкарвам прехраната с труд , а не с кражби и просене, като поета. Освен това той с дейността си на практика е рушил българщината, докато аз се мъча да я строя до колкото мога. В крайна сметка това стихотворение насрано исеологически в посока революция и сатанизъм или трябва да се поправи или забрави.
Активен
 


SMF 2.0.6 | SMF © 2011, Simple Machines
Никоя част от този сайт не може да бъде копирана или репродуцирана, освен след писмено съгласие от страна на АТАКА © 2006 - Всички права запазени.